Běloruský disident dostal v ČR politický azyl

Minsk/Praha - Běloruský opoziční politik, bývalý kandidát na úřad běloruského prezidenta Ales Michalevič obdržel v Česku politický azyl. Oznámila to včera večer ruská agentura Interfax s odvoláním na informaci jeho ženy. „Právě jsem obdržela jeho elektronickou zprávu, že mu azyl udělili,“ sdělila Milana Michalevičová ruské agentuře. Dnes to potvrdilo i české ministerstvo zahraničí s tím, že už si Michalevič listinu převzal. Další podrobnosti ale ministerstvo uvést nechce.

Ales (Aljaksej) Michalevič, který loni v prosincových volbách kandidoval proti prezidentu Alexandru Lukašenkovi, je jedním ze čtyřicítky lidí, které chce běloruská justice soudit za organizování mohutného protivládního protestu, který opozice svolala 19. prosince do centra Minska. Zatčen byl v noci na 20. prosince a ve vazební věznici strávil dva měsíce. Po propuštění oznámil, že ho policie během věznění mučila a propuštěn byl až poté, co podepsal slib tajného spolupracovníka.

Ales Michalevič

„Několik dni pro propuštění jsem svolal tiskovou konferenci na níž jsem mluvil o mučeni ve vězení a vztazích k vězňům. A řekl jsem, že jsem byl propuštěn až, když jsem to podepsal. Udělal jsem to jen proto, abych měl možnost oznámit to mučení.“

O čtyři dny později potvrdil český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, že Michalevič je v Praze a požádal o politický azyl. Důvodem vybrání Česka byla jeho dobrá pověst. „Česko má jednu z nejdůslednějších pozic v ochraně lidských práv ve světě. Kromě toho je Česko zemí, která dosti rychle dokázala vystavit vízum,“ konstatuje běloruský disident.

Ministr Schwarzenberg tehdy řekl, že české úřady by měly Michalevičově žádosti vyhovět. Privátní běloruská agentura BelaPAN včera napsala, že běloruský generální prokurátor Rygor Vasilevič zřejmě požádá Česko o Michalevičovo vydání. „Vydání se může uskutečnit, vždyť (proti Michalevičovi) bylo zahájeno trestní stíhání, žádost o vydání je nasnadě,“ řekl Vasilevič agentuře. Manželka Michaleviče a jeho dvě dcery zůstaly v Minsku.