TOP 09 žádá Vondrovu hlavu, Nečas z Bruselu krotí Kalouska

Praha – Předseda klubu TOP 09 a Starostové Gazdík požádal ministra obrany Alexandra Vondru (ODS), aby odstoupil a zachoval tím důvěryhodnost vlády. Vládní VV a TOP 09 vyzvaly občanské demokraty, aby vyřešili situaci kolem Vondry. Podle nich ODS dosud jasně nevyvodila odpovědnost za kauzu údajně předražené zakázky pro firmu ProMoPro při českém předsednictví EU. VV volají i po jednání koaličních lídrů k této věci. Jednání sněmovny o kauze nicméně poslanci VV a TOP 09 nepodpořili a zdrželi se hlasování. Schůze se tak konat nebude. Vondra nicméně před poslance se svým vysvětlením sám předstoupil a přihlásil se ke spoluodpovědnosti za výsledek hospodaření při českém předsednictví EU, které měl jako tehdejší místopředseda vlády na starosti. Uvedl, že měl celkový přehled, ale detaily neřešil. Omluvil se za to, že se mu dříve nepodařilo svou roli vysvětlit. Podle vyjádření premiéra Petra Nečase z Bruselu, kde se účastní summitu EU, nemá Kalousek pozici na to, aby navrhoval demisi ministrovi vládního kabinetu a měl by se prý věnovat vlastnímu resortu. Jednání s koaličními partnery se premiér nebrání.

„Pane ministře, prosím, neberte veřejnosti důvěru v tuto vládu. Prosím, odstupte,“ prohlásil Gazdík po Vondrově projevu. Poslance TOP 09 popudilo, že Vondra údajně nedodržel noční koaliční dohodu a za svou roli v kauze ProMoPro se dost jasně neomluvil. Kalousek uvedl, že podle středeční dohody koalice měla z Vondrových úst zaznít slova pokory a pokání i omluva. Vondrův projev označil za sebestřednou aroganci, Kalousek se pak za středeční dohodu koalice omluvil. Zároveň ale zdůraznil, že vládní koalice a její program má přednost.

„Mrzí mě, že vznikl dojem, že se snažím ze své odpovědnosti vyvléci, a je mi líto, že se mi dřív nepodařilo vysvětlit svou roli. A těm z vás, kteří měli logicky potíže při vysvětlování pochopitelných otázek ze strany české veřejnosti, se z tohoto místa omlouvám,“ uvedl Vondra. Dodal, že se nezříká své politické odpovědnosti. Vondra při projevu zpochybnil podezření o předražení zakázky na audiovizuální služby s firmou ProMoPro, nepodařilo se prý pro to najít důkazy. Doufá, že nynější vyšetřování „bude probíhat nestandardně“, tedy bez jeho ovlivňování a úniků informací z vyšetřovacích spisů. „Jediné, co teď můžeme dělat, je počkat na výsledky vyšetřování,“ uvedl Vondra.

Alexandr Vondra:

„Bylo podáno trestní oznámení a jediné, co můžeme dělat, je počkat na výsledky vyšetřování… Ty, kdo by na závěry vyšetřování nechtěli čekat, a já tomu rozumím, vyzývám, aby z roviny abstraktních řečí přešli do roviny faktů. Co konkrétně bylo předraženo, o kolik, nebo alespoň, jak k tomu předražení došlo.“

„Věci veřejné trvají na tom, že ministr Vondra musí kauzu ProMoPro jasně vysvětlit a přijmout politickou zodpovědnost. Pro VV je zcela zásadní zveřejnění korektních a úplných informací o evropském předsednictví… Dnešní mimořádnou schůzi sice nepodpoříme, ale očekáváme jasný signál změny chování a přístupu Alexandra Vondry k veřejnosti a Poslanecké sněmovně,“ uvedl Radek John na tiskové konferenci.

Premiér Petr Nečas dnešnímu jednání nebyl přítomen. „Pan premiér má v Bruselu velmi významnou práci. Není to o tom, že by dnes letěl. Je to o tom, že ODS už několik měsíců situaci neřeší,“ řekl John později novinářům. Další jednání sněmovny by tuto kauzu podle něj už řešit neměla.

Bohuslav Sobotka:

„Diskuse uvnitř vládní koalice a přestřelky mezi jednotlivými členy vlády, které se tu dnes odehrály, jsou prostě důsledek taktiky – vysedět problém, jenom ho proboha neřešit.“

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chtěl ještě před hlasováním o programu slyšet od Vondry, zda osobní a politickou odpovědnost přijme. Vondra ale už nevystoupil. „Je vidět, že koalice se neohlíží nalevo ani napravo, nezajímá ji názor občanů a ztratila veškerou důvěryhodnost a také legitimitu k tomu, aby řídila tento stát,“ řekl novinářům předseda KSČM Vojtěch Filip. Komunisté avizovali, že budou sbírat podpisy pod žádost o svolání mimořádné schůze sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě. ČSSD se podle Sobotkova vyjádření k iniciativě komunistů, na kterou nemají dost poslanců, nepřipojí. Sobotka uvedl, že sociální demokraté budou rozhodovat sami a takový nástroj zváží až potom, když Vondrův případ Nečas nevyřeší.

ODS nabízí koaliční jednání o Vondrovi

„Jsem připraven samozřejmě s koaličními partnery jednat, ale na druhé straně si nemyslím, že ten nebo onen ministr, například pan ministr financí, je v situaci, aby mohl navrhovat demisi jiného ministra. Je prostě jedním ze 14 resortních ministrů a měl by se v prvé řadě věnovat práci na svém resortu,“ vzkázal do Česka z Bruselu Nečas.

Podle premiéra by politici nyní měli zklidnit vlastní emoce. „Já musím říci, že v prvé řadě bych všem doporučoval, aby zklidnili emoce. Jsem rád, že koalice dodržela principy koaliční spolupráce. To znamená, že se nehlasuje pro návrhy schůzí navržené opozicí,“ dodal premiér. Na konkrétní dotaz, zda podpoří Vondrovo setrvání ve vládě, ovšem neodpověděl. Nemá údajně dostatečně přesné informace, protože se v Bruselu věnuje „evropským záležitostem“. Neodpověděl ani na otázku, zda svolá schůzku koaliční K9.

Sám Alexandr Vondra z funkce nehodlá odstoupit. Tvrdí, že se přihlásil k politické odpovědnosti a omluvil se za způsob vyjádření na začátku případu. Mrzí ho, že jeho sněmovní projev vyvolal reakce menších koaličních stran TOP 09 a VV k rezignaci.

  • Alexandr Vondra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2417/241644.jpg
  • Miroslav Kalousek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2417/241651.jpg
  • Bohuslav Sobotka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2417/241675.jpg
  • Premiér Petr Nečas autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2334/233361.jpg
Vydáno pod