Nebezpečný masiv nad vltavskou silnicí mizí

Měchenice (u Prahy) – Zebezpečování skal, které hrozí zřícením na silnici na levém břehu Vltavy před Prahou, vrcholí odstřelem části masivu. Horolezci začali dopoledne po částech shazovat dva rizikové skalní bloky. Už v lednu se na silnici nedaleko Davle zřítilo kamení. Důležitá silnice spojující s hlavním městem Davli a další obce oblasti soutoku Vltavy a Sázavy je kvůli nestabilním skalám uzavřena mezi Zbraslaví a Měchenicemi, práce na masivu potrvá nejméně do příštího pondělí. V krátké době jde už o třetí úzavírku tohoto úseku.

Odstřel části masivu u Měchenic začal dnes dopoledne. „Masiv se snažíme rozmělnit na co nejmenší kusy, aby došlo k co nejmenšímu ohrožení. Ale narazili jsme na bezprostředně volný – řítící se – blok o 80 kubících. Ten není možné takto řešit. Proto je shazován jako celek,“ vysvětlil ředitel horolezecké společnosti Strix Dušan Dufka.

Nebylo ale slyšet exploze jako například v nedalekém zbraslavském lomu, horolezci dělají vše mechanicky. „Používáme tři technologie: Hlavní jsou pneumatické podušky, které jsou instalovány do trhlin, a následně jsou bloky rozvolněny a shozeny. Pokud toto nelze, používáme hydraulickou technologii Darda, kdy jsou jednotlivé bloky navrtány a následně roztrhány hydraulickou technikou. U menších jednodušších věcí je to rozmělněno klasickými sbíječkami,“ popsal ředitel Dufka, jakými způsoby jeho horolezci nebezpečené skály likvidují. Největší blok od skalní stěny uvolní pneumatickými poduškami.

Skály se začaly sesouvat na povltavskou silnici po oteplení. Horolezci museli mezi Měchenicemi a Zbraslaví zasahovat už po lednové oblevě, nyní se vrátili. Je navíc zřejmé, že se budou muset vrátit ještě několikrát. „Zvětrávání je přirozený proces, který nikdo neřešil po celou dobu existence komunikace. Dříve nebo později k tomu dojít muselo. Identifikovali jsme rizika, která hrozí pro nejbližší období, a ta jsou postupně odstraňována. Většina bloků je odstraněna, ale stav bude pokračovat. Ze všech 640 identifikovaných rizikových objektů bylo zhruba 60 v kategorii 5 – bezprostřední riziko. Zvětrávání bude pokračovat, v následujících letech bude třeba přistoupit k dalším bezpečnostním opatřením,“ upozornil Dušan Dufka.

Silnice mezi Prahou a Davlí je celý tento týden uzavřená, řidiči mohou využít objízdnou trasu přes Jílové nebo Mníšek pod Brdy. Práce budou pokračovat do pondělního večera, v úterý se cesta opět otevře. Následovat bude ale ještě uzavírka mezi Štěchovicemi a Davlí, a to o víkendu 1. až 3. dubna, kde jsou vytipovány poslední nebezpečné úseky.

Na místě proběhl v zimě geologický průzkum, který krajskému úřadu navrhl, jak definitivně skalní masiv nad silnicí II/102 zabezpečit. Protože by ale komplexní zásah byl příliš nákladný, počítá se zatím pouze s postupným zabezpečováním nejrizikovějších míst. Středočeský kraj teď zpracovává projekty a pokusí se žádat o evropské peníze. Potřeba bude minimálně 200 milionů korun.

Odstřel skalního masivu
Zdroj: ČT24