Českým lékařům chybí i základní antibiotika

Praha – Čeští lékaři si stěžují na nedostatek základních antibiotik proti nemocem, jako je angína nebo dětská spála. Místo nich musí nasazovat alternativní preparáty, které se ale často vyznačují nižší účinností a silnějšími vedlejšími účinky. Podle lékárníků přitom není současný výpadek v dodávkách ničím neobvyklým a záleží především na farmaceutických společnostech, zda vyhoví žádostem českých úřadů o dodávku daného léku.

Lékárníci ročně evidují stovky případů, kdy není dostatek potřebných léčiv. Loni v létě chyběl vitamín D nezbytný pro kojence kvůli prevenci křivice, plicní specialisté neustále bojují s nedostatkem některých léků proti tuberkulóze.

„Je to skutečně o zájmu výrobce, jestli jsou pro něj podmínky, které stát nabízí, výhodné,“ vysvětlil ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš. Právě na jeho ústav se lékaři nejčastěji obracejí, aniž by jim častokrát mohl pomoct.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Doktoři nyní sestavili seznam antibiotik, u kterých by měla být vždy zajištěná rezerva. Pokud totiž potřebné léky chybí, volí lékaři jiné, méně vhodné, širokospektrální medikamenty. „Jakékoli alternativní řešení je špatné řešení,“ varovala předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Hana Cabrnochová.

„Riziko spočívá v tom, že původci infekcí, bakterie, mohou získat odolnost a ty infekce mohou být v budoucnu dokonce neléčitelné,“ dodal primář klinické mikrobiologie a antibiotické stanice Nemocnice Na Homolce Vlastimil Jindrák.

Vydáno pod