Karlovarští bojují za dostavbu rychlostní R6

Karlovy Vary - Protest proti zastavení výstavby rychlostní silnice mezi Karlovými Vary a Prahou poputuje zřejmě až do Bruselu. Petici, kterou už podepsaly tisíce Karlovarských, přislíbily svou podporu i desítky starostů z Ústeckého i Středočeského kraje. Ministerstvo dopravy se brání, že na všechny stavby nemá dost peněz.

Řidičům i starostům obcí u rychlostní silnice se nelíbí zastavení stavby R6. Mezi hlavní důvody nespokojených lidí patří vážné dopravní nehody, sražení chodci, ale i ohrožené děti, které spěchají do školy. K protestu obyvatel i politiků Karlovarska se proto připojují sousední regiony.

„Starostové, dnes se vyslovili jak z Lounska, tak z Rakovnicka, podpoří petici,“ uvedl senátor Marcel Chládek (ČSSD). „U nás jsme petici podepisovali. Setkalo se to s dost velkým ohlasem,“ doplnila starostka Hořesedel Jiřina Majerová (nez.).

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Strategie rozvoje dopravy, která je zpracovávána do roku 2025, podle organizátorů petice nepočítá s dostavbou celého úseku Karlovy Vary - Praha. Podle mluvčího ministerstva dopravy Jakuba Ptačinského ministerstvo letos hospodaří jen s třetinovým rozpočtem. Staví jen to, co je nebytně nutné.

Přesto podle Ptačinského ministerstvo dopravy bude situaci řešit alespoň urychlenou výstavbou obchvatů. „Stát by měl v prvé řadě vytvořit takovou strategii rozvoje dopravy, která bude funkční, a ne vyzobávat jednotlivé úseky,“ uvedl senátor a spoluorganizátor petice Miroslav Nenutil (ČSSD).

Organizátoři petice chtějí do konce letních prázdnin nasbírat více než deset tisíc podpisů. V takovém případě se jí bude muset zabývat Senát. Text petice je dostupný na webu Chceme silnici R6!, kde je i řada dalších souvisejících informací.

Petice za dostavbu R6
Zdroj: ČT24