Ministr Heger hledá další možnosti příjmu do zdravotnictví

Praha – Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) přichází s další variantou, jak v příštím roce uspořit ve svém resortu potřebné miliardy. Poté, co mu jednání K9 zamítlo nápad zvýšit regulační poplatky, přišel s návrhem úhrady třeba amalgámových plomb nebo část lázeňské péče samotnými pacienty. Jenže koaliční strany hodlají shodit ze stolu i tento návrh. Heger ale pořád věří, že vládní strany o nutnosti šetřit přesvědčí.

„Na to, abychom překonali desetimiliardový deficit, si bude muset K9 nějakou variantu vybrat. Jinak se to řešit nedá,“ řekl pro ČT ministr Heger. Jinými slovy varuje koalici, že pokud nenajde cestu, jak ušetřit peníze, dostane se zdravotní péče do velké krize, kterou tvrdě pocítí čeští pacienti.

Pro Hegera představují stomatologické výkony službu, která by se mohla zpoplatnit, a zubaři ho v nápadu zpoplatnit obyčejné amalgámové plomby podporují. Prý to alespoň pacienty donutí se o své zuby opravdu starat. „Jsou zde zkušenosti především švýcarských kolegů, kde je skoro veškerá péče hrazená pacientem, a jde o zemi s nejlepším orálním zdravím na světě,“ řekl prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

Reportáž Petra Vaška a Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Pokud by Heger svůj plán prosadil, pacienti by za jednu amalgámovou plombu platili 450 až 500 korun. Jenže i za zpoplatnění amalgámových plomb ho podobně jako v případě návrhu na zvýšení poplatků kritizuje nejen opozice, ale třeba i koaliční ODS. „Před volbami jsme jasně slíbili, že žádné výpadky péče, a to se týká i stomatologie a amalgámových plomb, nepřipustíme,“ prohlásil Boris Šťastný (ODS).

Další miliardy by Heger rád ve zdravotnictví ušetřil třeba tím, že by si lidé začali víc připlácet za lázně. „Zpřísnění indikace lázeňské léčby a vyšší spoluúčast lehčích pacientů, kteří to používají jako rehabilitaci a rekondici, by snesitelné bylo,“ míní Heger. Ale i s plánem omezit placení lázeňské péče ministr v koalici narazil. „My nechceme spořit tím, že snížíme úroveň zdravotnického standardu,“ reagoval ministr dopravy Vít Bárta (VV).

Zubní vrtačky
Zdroj: ČT24
Vydáno pod