Pochod za stromkaře a proti obchodu s lidmi v českých lesích

Praha - Iniciativa za práva migrantů  a Iniciativa Ne rasismu! dnes uspořádaly pochod na podporu stromkařů. Tak se nazývá zhruba padesát cizinců, kteří měli být v loňském roce vykořisťováni při práci v lesích. Tento případ zkoumá již přes rok policie. Nevládní organizace, které kritizují české úřady za liknavost v potírání takzvané otrocké práce, tak chtěly upozornit na případ dělníků z Vietnamu a jiných zemí, kteří pracovali v českých lesích a nedostali slibovaný plat. Průvodem vyvrcholila akce nazvaná Týden za stromkaře.

Případ dělníků z Vietnamu, Rumunska či Slovenska vyvolal před nedávnem značnou pozornost. Pracovali konkrétně na pozemcích, o které se stará podnik Lesy ČR a Krkonošský národní park (KRNAP). Cizinci tvrdili, že dělali deset až 12 hodin denně, dostali jen část platu a někteří spali namačkáni v malých místnostech. Vedení jim údajně také vyhrožovalo. Kauzou se zabývá policie. 

Prostředníkem byly personální agentury, které dělníkům neplatily a nechávaly je hladovět. Zástupci personálních agentur to však považují za spiknutí a především za snahu nevládních organizací získat na svoji činnost granty od mezinárodních nadací. 

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Agentury dodávaly dělníky firmě Less & Forest, která získala veřejnou zakázku od státních lesů či krkonošského parku. Aktivisté jmenovali firmy Affumicata, Wood Servis Praha a PBM Union Jobs. Ty podle nich v letech 2009 a 2010 nabízely platy od 10 000 do 20 000 korun za sázení stromků a jiné lesní práce. Obě státní organizace se od kauzy distancují. Je to prý zodpovědnost firmy, která pracovní sílu do lesů dodávala. Do budoucna má podobným případům předejít povinné pojištění personálních agentur proti úpadku.