Poslanci schválili pravomoce sestrám, Pecina složil mandát

Praha - Poslanci na své páteční schůzi rozhodli, že nevydají svého kolegu Stanislava Humla (VV) k trestnímu stíhání, ač to žádal. Policie ho podezřívá ze zmanipulování posudku nehody, Huml trvá na své nevině. Poslanci dále potvrdili desetitisícovou pokutu pro hejtmana Ratha (ČSSD) za to, že loni v říjnu obvinil ministra Kalouska (TOP 09) z opilosti. Zákonodárci také odsouhlasili novelu zákona o ochraně ovzduší, která dává radnicím možnost vymezit si ve městech a obcích zóny, do nichž nebudou moci vjíždět starší automobily, které nesplňují určité emisní limity, přehlasovali veto Senátu k novele, která zvyšuje pracovní kompetence zdravotních sester.

Na dnešní schůzi se rovněž vzdal svého mandátu poslanec ČSSD Martin Pecina. Původně chtěl sice odejít až v dubnu, ale v tom případě by mohl nastat problém s případným senátním mandátem Jiřího Dienstbiera mladšího (ČSSD). Dienstbier totiž je za Pecinu prvním náhradníkem do sněmovny a zřejmě by se musely konat další doplňovací volby do horní komory.

Poslanci už ráno přehlasovalo veto Senátu k novele, která zvyšuje pracovní kompetence zdravotních sester. Senátorům se nelíbila část zákona, podle níž by sestry u záchranné služby kvalifikovala na záchranáře pětiletá praxe. Poslanci ale veto přehlasovali a norma by měla platit v původním znění. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Pokud začne novela platit, měla by umožnit sestrám vykonávat některé činnosti před získáním specializované způsobilosti, přičemž pojišťovny jim je zaplatí. Norma také prodlužuje registrační období sester ze šesti na deset let. Sestrám, kterým by měla registrace propadnout například letos v květnu, by díky tomu měla platit až do května 2015, aniž budou muset o prodloužení žádat. Registrace je nezbytná, sestry bez ní nemohou samostatně pracovat. Ministerstvo očekává, že lepší podmínky přivedou do oboru nové zájemkyně.

Zdravotní sestra
Zdroj: Pavel Wellner/isifa/LN