Dohnala soud osvobodil, policie nově obvinila

Praha - Obvodní soud pro Prahu 7 dnes osvobodil prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala, kterého státní zástupce viní z využívání nepřiměřeně luxusních bytů. Zatím nepravomocně ho zprostil obžaloby z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Dohnalovi, který obvinění od počátku odmítá, hrozí v kauze kvůli škodě ve výši minimálně 1,1 milionu korun až pětileté vězení. Policisté dnes začali také Dohnala stíhat kvůli tomu, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek dodal, že Dohnalovi hrozí v případě odsouzení od dvou do deseti let vězení.

Šéf úřadu má podle zákona od státu nárok na přiměřené bydlení. Dohnal si podle žalobce Pavla Poláka vybral po svém jmenování v roce 2005 pětipokojový byt v Americké ulici v Praze 2, v roce 2007 ho pak vyměnil za dva byty v Chrudimské ulici v Praze 3. NKÚ za tyto nemovitosti platil skoro 76 tisíc korun měsíčně. Podle státního zástupce nájemné převyšovalo přiměřenou částku, a prezident NKÚ tak nehospodárně využíval státní peníze.

Soudkyně Iva Fialová:

„Všechny smlouvy za NKÚ uzavíraly k tomu oprávněné osoby a pohybovaly se v rámci rozpočtu NKÚ schváleného poslaneckou sněmovnou. Z celého trestního stíhání je patrná snaha o diskreditaci obžalovaného.“

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Dohnal podle svých slov nerozhodoval, kolik finančních prostředků se na jeho bydlení vynaloží. Částku prý projednalo a schválilo kolegium NKÚ ještě před jeho příchodem do funkce. Rozpočet následně schvalovala Poslanecká sněmovna. Prezident úřadu při soudním líčení zopakoval, že za jeho obviněním stojí snaha vytvořit na něj psychický nátlak, aby odstoupil z funkce.

František Dohnal:

„Asi čekáte, že řeknu, že mám radost, ale já zase takovou radost nemám. Je to jenom způsob, jak na mě vyvinout nátlak, abych odešel z čela nejvyšší kontrolní instituce.“

Protikorupční policie se na Dohnala zaměřila kvůli auditu NKÚ

„Opakovaně znemožnil kontrolu hospodaření NKÚ ze strany kontrolního výboru Poslanecké sněmovny,“ uvedl Skřepek. Kriminalisté se tím, že Dohnal opakovaně nevydal kontrolnímu výboru dokumenty a materiály k auditu, zabývali již loni. V prosinci případ odložili. Podle detektivů se sice dopustil trestného činu, výbor mu za to ovšem již dříve uložil pokutu 50 tisíc korun, a tak jej policie nemohla obvinit. Podle právní zásady ne bis in idem, tedy ne dvakrát o tomtéž, totiž nemůže být znovu postižen za totéž jednání.

Šéf NKÚ však po odložení kauzy opět odmítl podklady kontrolnímu orgánu dát. Jeden ze členů výboru tak podle mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánky Zenklové na Dohnala podal nové trestní oznámení.

Nejvyšší kontrolní úřad
Zdroj: ČT24