Stráský chce pustit dřevorubce do nejcennějších oblastí Šumavy

Vimperk - V první zóně Národního parku Šumavy se zřejmě začnou kácet stromy napadené kůrovcem. Informaci přinesl server aktuálně.cz s odvoláním na dosud tajný návrh nově jmenovaného ředitele šumavského národního parku Jana Stráského. Ten chce poslat motorové pily především do oblasti Hraničníku a Smrčiny, tedy do jedné z nejcennějších lokalit parku. Stráský ale zdůrazňuje, že nechystá žádné plošné kácení, ale jen výběrovou těžbu. Návrh teď musí posoudit ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Do boje proti kůrovci vytáhl hned po dosazení do funkce nový ředitel parku Jan Stráský dokumentem s názvem Návrh opatření k utlumení kůrovcové kalamity v Národním parku Šumava. K rozhodnutí, že kůrovec se v lesích přemnožil a je třeba smrky vykácet, došel naposledy v roce 1999 tehdejší ministr životního prostředí Miloš Kužvart z ČSSD.

Bývalé vedení prý nechalo dojít situaci příliš daleko

Stráský nyní kritizuje bývalé vedení parku, že nechalo dojít kůrovcovou kalamitu tak daleko. „Rychlost a intenzita rozpadu lesních ekosystémů je natolik dominující, že ohrožuje přirozené funkce lesních ekosystémů jak v samotném národním parku, tak i v širší oblasti u sousedních vlastníků lesů,“ uvádí Stráský v dokumentu.

Proti Stráského zprávě se okamžitě postavili zástupci ekologických organizací. Podle nich by totiž mohlo dojít k nenávratnému poškození křehkého ekosystému. „To jsou skutečné pralesovité porosty, tam se chodí dívat odborné exkurze,“ potvrdil Jaromír Bláha z hnutí Duha a doplnil, že se v této oblasti v poslední době začal častěji objevovat například chráněný tetřev.

Turisté se pilám nevyhnou

Bláha se také obává, že turisté místo nedotčené přírody budou obdivovat práci dřevorubců v oblasti Mlynářské a Rybárenské slati, v Jezerní i Mezilesní slati, Černohorském močálu, Tetřevské slati a mnoha dalších. Těžební stroje se ponoří také do rozsáhlých bažin v okolí Vysokých Lávek a Chalupské slati, kde téměř žádné smrky nejsou.

Za zmínku stojí i fakt, že v oblasti Hraničníku a Smrčiny si svého času přál novou sjezdovku Václav Klaus. Toto řešení by uvítaly i okolní obce, které by chtěly alespoň novou lanovku do rakouského lyžařského areálu Hochficht. Rozhodnutí teď leží na ministrovi Tomáši Chalupovi. Stráského návrh bude posuzovat například podle plánů na scelování prvních zón, které jsou nyní rozdrobeny na několika místech.