V Hradci Králové si cestující otevřou dveře trolejbusů sami

Hradec Králové - Dveře trolejbusů si v Hradci Králové od začátku dubna otevřou sami cestující. Podobný samoobslužný systém dveří zmáčknutím tlačítka se již používá například i v pražském metru, tramvajích či u nových vlakových souprav Českých drah. Dveře u autobusů v hradecké městské dopravě bude nadále otevírat řidič.

Zavedení nového systému otevírání dveří u trolejbusů umožnil podniku nynější nákup 11 nových trolejbusů. Díky němu všechny trolejbusy získaly možnost otevírání dveří tlačítkem. Starší, nyní vyměňované vozy tuto funkci neměly. Trolejbusy v Hradci Králové zajišťují asi třetinu přepravy.

Dveře v trolejbusech si cestující budou otevírat při nástupu i výstupu. „Kvůli jednomu pasažérovi již řidič nebude otevírat všechny dveře ve voze. Výhodou je i to, že v zimě se vytopený vůz na každé zastávce otevřenými dveřmi kompletně nevyvětrá,“ uvedl ředitel dopravního podniku Miloslav Kulich.

Cestující se nemusejí obávat toho, že by se dveře otevřely za jízdy při nechtěném stisknutí tlačítka. Systém také zaručuje, že se s otevřenými dveřmi vůz nerozjede. Pokud řidiči zaregistrují člověka, který si nebude umět poradit, otevřou mu všechny dveře.