Kalousek byl opilý jako feldkurát Katz, trvá na svém Rath

Praha - Poslanci ČSSD a středočeskému hejtmanovi Davidovi Rathovi dnes sněmovna v hlasování potvrdila desetitisícovou pokutu za výroky o ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi, kterou ho potrestal mandátový a imunitní výbor. Na dnešní tiskové konferenci označil Rath výsledek hlasování za mocenskou zvůli a předeslal, že se hodlá bránit u soudu. Kalouska neváhal přirovnat k postavě „feldkuráta Katze“, který byl „opilý pod obraz boží“.

„Poslanecká většina nakládá se svou převahou způsobem, že si odhlasovala, i když tu vystupoval ministr Kalousek opilý pod obraz boží, že byl střízlivý jako Panenka Marie… Odhlasovali si to, že nevadí, když tu ministr vlády vystupuje opilý jako feldkurát Katz, ale vadí, když na to někdo upozorní,“ prohlásil důrazně Rath.

Podle Ratha jde o projev politické zvůle a hodlá se bránit právní cestou. „Pan ministr zde opilý byl, napadal ostatní, mluvil vulgárně a na tom nic nemění ani hlasování,“ prohlásil Rath. Jde podle něj o svobodu projevu, a když podle něj nemá schopnost sebereflexe Poslanecká sněmovna, musí rozhodnout nezávislý soud.

Brífink Davida Ratha (zdroj: ČT24)

Rath se obořil i na sněmovní výbor

„To jste trpěli hluchotou, nebo už máte Alzheimerovu demenci, že jste na to všechno zapomněli. Proč tady dnes nestojí i ministr Kalousek vedle mě?“ prohlásil Rath směrem k výboru poté, co vynesl verdikt. Místopředsedkyně poslanců Věcí veřejných Karolína Peake k tomu uvedla, že výbor se zabývá pouze podněty, které dostane. Rathovi prý nabízel, zda chce na Kalouska podat stížnost, poslanec toho ale nevyužil.