Urážející voják musí z Afghánistánu domů

Praha - Armáda nařídila stáhnout z Afghánistánu zpět do České republiky vojáka, který údajně slovně napadl důstojníka své jednotky. Urážel prý i místní civilní pracovníky. Z rozhodnutí náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka je voják dočasně zproštěn výkonu služby. Jeho chování vyšetřuje Vojenská policie.

Voják s hodností nadrotmistra je logistikem u podpůrné jednotky umístěné v afghánském hlavním městě Kábulu. O jeho okamžitém návratu do vlasti dnes rozhodl ředitel společného operačního centra ministerstva obrany generál Aleš Opata. „Voják se vrátí nejbližším letadlem do České republiky. Stane se tak někdy v příštím týdnu,“ potvrdila mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Vojenská policie ho podezřívá, že nejen urazil důstojníka své jednotky, ale urážlivě se vyjádřil také na adresu civilních pracovníků místní servisní společnosti, která udržuje prostory, kde působí česká jednotka, uvedla Růžičková. Vojenská policie začala případ prověřovat po konzultaci se státním zástupcem. Má zjistit, zda se voják dopustil urážky svého kolegy a případně i hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob.

Trestný čin „urážka mezi vojáky“ je definován v trestním zákoníku. Hrozí za něj odnětí svobody až na jeden rok. Za rasovou urážku může být potrestán až dvouletým vězením. Vojákův prohřešek není první skvrnou na působení Čechů v zahraničních misích. V Afghánistánu se v minulosti objevil případ, kdy dva vojáci veřejně nosili na šatech nacistické symboly. Příslušníci české mise v Kosovu se zase před více než rokem opili a poprali, jiní kouřili marihuanu.