Začne úklid ulic, odtahovat se (ne)bude

Praha/Karlovy Vary – V příštích týdnech začne ve městech jarní úklid ulic. Bude první od verdiktu Nejvyššího soudu, který stanovil, že auta odtažená tzv. ve veřejném zájmu – např. právě kvůli úklidu nebo kvůli státní návštěvě – musí obec po skončení události vrátit na původní místo. Praha, které se soudní spor přímo týkal, vůbec nebude při úklidu odtahovat auta, například v městech v Karlovarském kraji se naopak nechystají jakkoli měnit dosavadní praxi.

Pokuta ano, odtah ne

Technická správa komunikací, která udržuje pražské ulice, zahájí blokové čištění v sobotu 2. dubna. Podle mluvčího Tomáše Mrázka umístí TSK stejně jako dříve do ulic, kde úklid proběhne, upozornění se zákazem zastavení. Kdo však značku bude ignorovat, nemusí se bát odtahu, hrozí mu pouze pokuta za špatné parkování. Mluvčí Mrázek vyjádřil naději, že řidiči budou ohleduplní a svá auta včas přeparkují.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Shodně jako Praha se ke špatně zaparkovaným vozům zachovají také při úklidu v chebských ulicích. „Budeme dělat vše kromě odtahů – lustrovat a vyzývat majitele vozů, v krajním případě pak čistit okolo nich,“ shrnula mluvčí městského úřadu Martina Kuželová.

Karlovy Vary své ulice uvolní

Zatímco Praha a Cheb si vyložily rozhodnutí Nejvyššího soudu tak, že zrušily odtahy ve veřejném zájmu, karlovarský magistrát nevyvodil z verdiktu nutnost změny dosavadního postupu. Během úklidu tak budou překážející auta z ulic mizet. „Neuvažujeme o žádných změnách, to znamená, že místo blokového čištění řádně a včas označíme a kdo se tam bude zdržovat v době blokového čištění, tomu bude vozidlo odtaženo na jeho náklady,“ upozornil mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Některá města dosud nemají jasno, jak se novému pravidlu postavit. „Doposud jsme vozidla odtahovali, příští týden padne nějaký návrh a rozhodnutí. Můj osobní názor je, že odtahovat vozidla a vracet je zpátky je pro město nákladné, takže bude muset být zvolena nějaká levnější varianta,“ vysvětlil rozhodnutí, které před radnicemi stojí, sokolovský radní Jan Kropáček.

Za odtah vraku 100 tisíc

Na konci ledna určil Nejvyšší soud, že je nepřijatelné auta odtažená tzv. ve veřejném zájmu z míst, kde je parkování zakázáno pouze přechodně, ponechávat na odtahovém parkovišti. Úřady auto sice mohou odtáhnout, ale potom je musí zase vrátit – a to na náklady neukázněného řidiče.

Soud se zabýval případem, kdy pražský magistrát přechovával na odtahovém parkovišti starou nepojízdnou škodovku. Majitelka si pro ni přišla až po dvou letech, magistrát potom chtěl zaplatit „parkovné“ přes sto tisíc korun. „Nejvyšší soud rozhodl v konkrétním případě, ale tato pravidla se vztahují i na všechny obdobné případy,“ podotkl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.