Dobeš ustupuje: Sexuální výchova se přesune pod nepovinnou etiku

Praha – Petici proti povinné sexuální výchově na školách podepsalo skoro 40 tisíc rodičů a dnes si ji převzal ministr školství Josef Dobeš (VV). Ten nespokojeným rodičům vychází vstříc a plánuje sexuální výchovu zakomponovat do předmětu etická výchova, který by ale byl nepovinný. Změny by se měly projevit v roce 2012. V současnosti je téma sexu rozprostřeno v několika povinných předmětech.

„Požadujeme, aby se ve veřejných školách učily povinně a jednotně jen předměty a témata, kde je všeobecná společenská shoda názorů. Vše ostatní ať je vyučováno pouze volitelně na základě souhlasu rodičů, kteří musí být předem seznámeni s obsahem a metodami výuky,“ uvádějí nespokojení rodiče v petici. 

Ministerstvo školství ustoupilo a připravuje úpravu vyučovacích předmětů - její součástí je i přeřazení sexuální výchovy do etické výchovy, která by měla i nadále zůstat volitelná. „Já jsem poslal dopis ředitelům škol, kde jsem napsal, že je třeba akceptovat přání rodičů, a pokud rodiče mají jiné přání než sexuální výchovu na školách, aby to respektovali,“ uvedl Dobeš.

Už loni rozpoutala velkou nevoli mezi rodiči příručka pro učitele základních škol s názvem Sexuální výchova – vybraná témata. Ministerstvo školství ji ještě pod vedením Miroslavy Kopicové vydalo na jaře loňského roku a po protestech rodičů zase stáhlo. Jádrem sporu se pak stala otázka, zda má škola o sexu poučovat už žáky prvního stupně, anebo jde čistě o rodinnou záležitost.

U nás se 40 procent lidí dozví o sexu od spolužáků

Podle sexuologa Petra Weisse je rozhodnutí ministerstva politické. Přínosy sexuální osvěty však prý potvrzují odborné výzkumy, které prováděla i Světová zdravotnická organizace (WHO). Tyto průzkumy sice nerozlišovaly, jestli učit děti o sexu doma nebo ve škole, jasně ale dokázaly, že pokud jsou děti v otázce sexu vzdělávány odmala, zahajují pak sexuální život později, častěji užívají antikoncepci nebo ochranu a také méně střídají partnery. 

Z průzkumů, které se prováděly v Česku, zase vyplývá, že jen deset procent respondentů získalo první relevantní informace o sexu ve škole, v rodině to bylo dalších deset procent, ale jasně největší podíl získal tyto informace od vrstevníků a spolužáků, což bývají nejméně spolehlivé zdroje, upozorňuje Weiss.

Skripta k sexuální výchově
Zdroj: ČT24