Vondra zatím žije, o jeho osudu rozhodne Nečas

Ústí nad Labem - Občanští demokraté v Ústeckém kraji nezaujali žádné stanovisko ke kauze ministra obrany a litoměřického senátora Alexandra Vondry. Po dvouhodinovém jednání regionální rady ODS, kterého se Vondra účastnil, krajský předseda Jan Kubata pouze řekl, že místní občanští demokraté dávají podporu v řešení této kauzy premiérovi a předsedovi strany Petru Nečasovi. Podle Kubaty záleží jen na něm, jak vše vyřeší. Vondra čelí kritice opozice i menších koaličních stran kvůli údajně předražené zakázce pro firmu ProMoPro během českého předsednictví v EU.

Členové krajského vedení po jednání nechtěli s novináři o kauze mluvit, odkazovali jen na Kubatovo vyjádření. Vondra se s novináři nesetkal, automobilem odjel z uzavřeného dvora. Kubata tvrdí, že jednání regionální rady bylo věcné a bez invektiv. Opozice, Věci veřejné a TOP 09 chtějí, aby Vondra z funkce ministra odešel. Vondra to odmítl. O situaci má v pondělí jednat i výkonná rada ODS.

Vondra bude muset o mandát bojovat

Vstup Olgy Málkové a reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Vondru čeká v příštích několika dnech tvrdý politický souboj o to, zda ustojí svou pozici ve vládě. Z neoficiálních vyjádření občanských demokratů se zatím zdá, že se za něj strana spíše postaví. Přestože Vondra ve straně nemá jednoznačnou podporu, občanští demokraté dnes většinou odmítali způsob, jakým na něj Kalousek zaútočil.

„Neumím si představit, že by nám koaliční partner mohl diktovat, kdo má být ministrem. Obě menší strany se snaží profilovat na úkor ODS. Kdyby měl Vondra odejít kvůli tomu, z čeho je obviňován, měli by odejít i další ministři - (pro místní rozvoj Kamil) Jankovský (VV), (školství Josef) Dobeš (VV) a mohl bych pokračovat. Ten případný osobní Kalouskův důvod je přinejlepším minoritní,“ uvedl další vlivný občanský demokrat. Také podle jednoho z členů grémia ODS není v tuto chvíli důvod, aby Vondra odcházel, musí se podle něj nejdříve počkat na výsledky policejního vyšetřování.

Rozhodující bude nakonec postoj premiéra a předsedy ODS Petra Nečase, pro něhož je Vondra ve straně důležitým spojencem. Nečas ve čtvrtek z Bruselu vzkázal, že Kalousek není v pozici, aby navrhoval demisi jiného člena vlády. Na konkrétní dotaz, zda se za Vondru postaví, ale neodpověděl s tím, že nemá přesné informace a v Bruselu se věnuje „evropským záležitostem“.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod