Ředitelé věznic: Vězně počítáme denně, sčítací formuláře si ale vyplní

Praha – Dnes začala ostrá část sčítání lidu, bytů a domů, když o půlnoci nastal takzvaný rozhodný okamžik a od této chvíle by se měly začít vyplňovat formuláře. Statistici do 19 hodin přijali přes internet přes 350 tisíc sčítacích formulářů. Sčítání probíhá i ve všech českých věznicích. Kvůli bezpečnosti a znalosti prostředí vyplňují formuláře s odsouzenými vybraní zaměstnanci, kteří nahrazují sčítací komisaře.

Věznice zatím se sčítáním nemají větší problémy, zapojuje se do něj většina vězňů. „U nás odsouzené počítáme minimálně dvakrát denně, takže o jejich počtech máme přesnou představu,“ žertuje ředitel věznice v Horním Slavkově Milan Dočekal. „Větší problémy nám sčítání nepřináší, je to náročné pouze časově,“ dodává.

Problémy nehlásí ani další nápravná zařízení. Ve věznici v Kynšperku nad Ohří je téměř 900 vězňů a jen dvě sčítací komisařky. Postupně obchází jednotlivá oddělení a formuláře vyplňují s odsouzenými po skupinkách. Zvládnout to chtějí za dva dny. Vězni musí vyplnit jen osobní sčítací listy. Přesto mají s některými otázkami problémy. „Třeba otázka číslo sedm - kde je bydlišti matky v době jejich narození - tak to zaskočilo každého,“ říká vedoucí správního oddělení kynšperské věznice Hana Tomášková, která má sčítání vězňů na starosti.

V obou věznicích je i řada cizinců, kteří musí formuláře vyplnit. Připravené jsou pro ně návody v sedmi jazykových mutacích, například i vietnamsky či ukrajinsky. Vyplněné formuláře ze všech 36 nápravných zařízení v Česku vybere vězeňská služba do 6. dubna. Všechny najednou pak předá Českému statistickému úřadu.

Jak jste na tom byli o půlnoci?

Sčítání lidu, domů a bytů začalo v celé České republice úderem půlnoci. Ani včera se ale nepodařilo odstranit všechny problémy s distribucí tiskopisů. Ne všem je totiž komisaři stihli doručit a jinde zase zvonili neúspěšně. Desítky lidí proto stály frontu na poště, která formuláře vydává. Od 5. dubna budou i na městských úřadech.

Právě včerejší půlnoc je zároveň rozhodným okamžikem. Pokud se tedy někomu dnes nad ránem narodilo dítě nebo se právě přestěhoval, tak to již do sčítacích formulářů nepatří. Co nebylo platné o půlnoci, do sčítání zahrnuté nebude. Pustit se do vyplňování přesně na přelomu včerejška a dneška ale nebylo nutné. Čas je až do 14. dubna a do té doby je i možné vyzvednout si formuláře.

14. dubna je ale nutné vyplněné dotazníky také odevzdat. To je možné hned čtyřmi způsoby - pomocí speciálních obálek, lidé je můžou vrátit komisařům pošty, donést na poštu nebo pobočku Českého statistického úřadu a nově to jde i elektronicky. K tomu jsou ale potřeba speciální kódy, které jsou jen na osobních formulářích konkrétního člověka. Doručit je měli sčítací komisaři. Pořád je ale mnoho domácností, které nenavštívili.

Týden navíc na odevzdání dostanou lidé, kteří budou v době sčítání například v zahraničí. Těm, kteří formuláře nevyplní a neodevzdají, hrozí pokuta až deset tisíc korun. První předběžné výsledky akce zveřejní statistici na konci roku.