Chybí peníze na soudní pitvy

Praha - Kriminalisti se snaží šetřit i při objasňování závažných případů. Od ledna výrazně klesá počet nařízených soudních pitev. Například v Brně klesl počet nařízených soudních pitev ve srovnání s prvním čtvrtletím loňska rovnou o polovinu. Roste tak obava, že by se mohly opakovat chyby z případu manželů Stodolových. Ti vraždili před deseti lety a detektivům dlouho unikali mimo jiné i proto, že policisti smrt jejich obětí připisovali sebevraždám.

Kriminalisté po celé republice řeší dilema, zda provést pouze povinnou zdravotní pitvu, nebo nařídit soudní. Soudní pitva je totiž stojí třicet pět tisíc korun, ta základní vyjde čtyřikrát levněji. „V současné době se z důvodů ekonomičnosti více zvažuje nařízení soudních pitev,“ přiznává mluvčí Policejního prezidia Pavla Kopecká. „Zdá se mi, že v posledním období je těch pitev opravdu méně,“ potvrzuje přednosta Ústavu soudního lékařství a toxikologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Přemysl Strejc. 

U násilných trestných činů je ale soudní pitva stejně zásadní jako ohledání místa činu. Kromě zjištění příčiny smrti zkoumá pitva i její okolnosti. Výrazný pokles soudních pitev byl i v roce 2001, kdy se začal vyšetřovat případ sériových vrahů Stodolových. Tehdy došlo k mnohým pochybením. Manželé Stodolovi okrádali seniory a fingovali jejich vraždy jako sebevraždy nebo nešťastné náhody a dlouho jim to procházelo. Zvrat nastal až po roce a půl. „V některých případech nebyla soudní pitva vůbec provedena, v těch zdravotních byla po exhumaci těl poté nařízena soudní pitva,“ uvedla bývalá Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká.  

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Teprve pak se podařilo Stodolovi usvědčit a tehdejší krajské státní zástupkyni v Hradci Králové Renátě Vesecké prosadit tvrdé tresty. Dnes si manželé sedmým rokem odpykávají za osm vražd doživotí.