Vondra ztratil důvěru koalice, o jeho osudu rozhodne ODS

Praha – Situace kolem ministra obrany Alexandra Vondry se vyostřuje. Poté, co jej opozice i TOP 09 v týdnu vyzvala, aby přijal politickou odpovědnost za kauzu ProMoPro a ministerský post opustil, TOP 09 už nechce s Vondrou jednat, neboť mu nevěří. V dnešních Otázkách Václava Moravce to uvedl šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Strana ale nechává konečné rozhodnutí o Vondrově osudu na pondělní výkonné radě ODS, stejný postoj mají i koaliční Věci veřejné.

TOP 09 vyhrotila situaci ve sněmovně už během týdne a vyzvala Vondru prostřednictvím odhalitele kauzy ProMoPro Miroslava Kalouska a Gazdíka k odstoupení. „My nechceme bortit vládu, ale nemůžeme věřit člověku, který nám na K9 něco slíbí a pak ve sněmovně udělá něco jiného. Nemáme nic proti této koalici, ale v současnosti trpíme nedůvěrou v Alexandra Vondru. Pakliže problém ODS nevyřeší, budeme žádat koaliční partnery, aby se Vondra dále nepodílel na zásadních rozhodnutích, které ovlivní budoucí životy lidí a reformy v této zemi. Nechceme, aby se účastnil jednání K9,“ uvedl dnes Gazdík.

TOP 09 totiž od Vondry čekala jiný postoj a posypání si hlavy popelem. „Vondra nás zklamal, protože místo aby se omluvil a vysvětlil, jak to bylo, tak řekl, že nedošlo k ničemu a šířil spiklenecké teorie. Pokud má mít vláda důvěru a označovat se vládou práva a boje proti korupci, měla by se s tím vyrovnat,“ uvedl Gazdík.

Podobně se ke kauze postavila i šéfka poslanců VV Kristýna Kočí: „Já být panem Vondrou, přijala bych osobní zodpovědnost a rezignovala bych.“ Také Věci veřejné ale nechávají ODS volnou ruku v konečném rozhodnutí. „Premiér Nečas by měl pojmenovat, kdo byl tím politicky odpovědným v celé kauze ProMoPro – zda exšéf vlády Jan Novák, či Alexandr Vondra,“ dodala Kočí.

Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř názor Gazdíka striktně odmítl: „Odmítám, aby nám kolegové kádrovali naše ministry a místopředsedy. Prosím koaličního partnera, aby přistupoval k ODS jako k hlavní síle této vlády, nekopal do nás a nerozbíjel na kauzách, pseudokauzách a kauzičkách naši spolupráci.“ Připustil však, že podobné kauzy ohrožují důvěru vlády: „Neprospívá to koalici ani ODS a je to evidentní, ale budeme o tom hovořit na radě. Myslím si ale, že máme před sebou důležitý a společný úkol a chceme ho naplnit. Kvůli tomu nás lidi volili,“ upozornil Tluchoř.

Opozice chystá mimořádnou sněmovnu i hlasování o vládě

Sociální demokraté i komunisté vidí jediné východisko, a to je Vondrův odchod. KSČM už začala sbírat podpisy pro vyvolání hlasování o nedůvěře Nečasova kabinetu, zatím se připojilo šestadvacet poslanců za KSČM. Podpisů je ale třeba 50 a sociální demokraté se zatím připojit nechtějí.

ČSSD totiž, aby koalici přitlačila ke zdi, chce kvůli kauze ProMoPro svolat raději mimořádnou schůzi sněmovny. „Vládě nevěříme my ani občané. Hlasování o důvěře vládě si necháváme v záloze, pokud už nebudeme mít žádnou možnost. Teď je to zbytečné, protože koalice je stále jednotná a hraje na občany divadlo,“ uvedl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že vláda, ve které jsou vztahy na bodu mrazu, nemůže ani řešit problémy spojené s reformami. Vondru tak čeká minimálně v pondělí perný den.