Začala další stávka německých strojvedoucích, DB jezdí

Mnichov – Strojvedoucí v Německu opět stávkují. Tentokrát ale nepřestali pracovat zaměstnanci státem vlastněného největšího dopravce Deutsche Bahn (DB), zastavily se pouze vlaky šesti soukromých osobních dopravců. Čeští cestující pocítí dopad stávky na expresní lince Praha–Plzeň–Domažlice–Mnichov/Norimberk a na několika regionálních linkách v česko-bavorském pohraničí, jejichž provoz v Německu zajišťuje soukromá společnost Arriva.

Odborářské sdružení GDL vyhlásilo stávku na celý den. Strojvedoucí soukromých dopravců se cítí upozaděni za zaměstnanci DB a chtějí, aby se jejich platy vyrovnaly. Němečtí železničáři stávkovali už třikrát na přelomu února a března, kdy se k zaměstnancům soukromých dopravců přidali i strojvedoucí DB.

Do stávky dnes podle GDL vstoupili strojvedoucí společností Abellio, Arriva, BeNEX, Keolis, Veolia Verkehr a Hessische Landesbahnen (HLB) a jejich dceřiných firem. Protest je vyhlášen na 24 hodin od dnešních 2:30 v noci do úterních 2:30.

České dráhy dnes vedou čtyři páry bavorských expresů pouze v úseku Praha–Domažlice. Ve zbytku trasy zřejmě pojede náhradní autobusová doprava. Dnes nevyjedou ani další spoje ALEX, které provozuje společnost Vogtlandbahn mezi Mnichovem a Hofem. Komplikace se dotknou také linek Zwickau–Kraslice–Sokolov a Zwickau–Cheb–Mariánské Lázně, resp. Cheb–Marktredwitz. Arriva oznámila, že na německém území zavede náhradní autobusovou dopravu, v Česku by spoje měly jezdit. Spojů Trilex, které jezdí na lince Liberec–Zittau–Rybniště, by se stávka dotknout neměla.