Rafaj zrušil pokutu pro Krajskou zdravotní

Brno - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zrušil pokutu 200 000 korun, kterou loni v říjnu Krajské zdravotní uložili za údajné chyby v tendru na zdravotnický materiál jeho podřízení. Případ jim vrátil k došetření. Hlavní pochybení, podle kterého firma diskriminovala uchazeče o zakázku, ale Rafaj potvrdil.

Krajská zdravotní je akciovou společností Ústeckého kraje a spravuje pět tamních nemocnic. V tendru za více než 87 milionů korun poptávala několik skupin výrobků. Šlo například o obvazy, obinadla a náplasti.

Podle antimonopolního úřadu firma diskriminovala dodavatele, kteří mohli zajistit pouze dodávku některých skupin výrobků. Rafaj se v tomto bodě svého rozhodnutí ztotožnil se závěry svých podřízených. „Zadavatel (…) nepřipustil možnost dílčích plnění veřejné zakázky, čímž byl omezen okruh uchazečů pouze na ty, kteří byli schopni plnit celý předmět veřejné zakázky,“ uvedl v rozhodnutí Rafaj.

Jeho podřízení se budou nyní zabývat především dalším okruhem možného porušení zákona. Krajská zdravotní podle předchozího názoru ÚOHS postupovala příliš přísně při technické specifikaci jednotlivých výrobků, když přesně nadefinovala požadované výrobky, a nedala tak dodavatelům možnost nabídnout technicky a kvalitativně obdobná řešení. „Zde jsem nabyl pochybností, zda úřad přezkoumal všechny skutečnosti, které se k tomuto porušení (zákona) vztahují,“ uvedl Rafaj.