Formuláře už vyplnilo přes půl milionu osob, akce bude stát 2,5 miliardy

Praha - Už přes půl milionu na internetu vyplněných formulářů mají v rukou sčítací komisaři. Tomu pak odpovídá asi 665 tisíc sečtených osob. Česká pošta, která akci zajišťuje, očekávala, že elektronickou formu zvolí necelá třetina všech lidí a dalších 60 % zřejmě archy klasicky zalepí do obálky a pošle. Pomocí počítače mohou archy poslat i ti, u nichž si je měl původně vyzvednout komisař. Toho jen upozorní, že si pro tiskopis už nemusí chodit.

Letošní sčítání lidu bude stát 2,44 mld. korun. Podle mluvčího sčítání Ondřeje Kubaly se jedná o rámcovou částku za celé tři roky příprav a tři roky vyhodnocování, která je nepřekročitelná. Tento finanční výdaj přitom není součástí rozpočtu Statistického úřadu. „Částka je určena na celých šest let s tím, že každý rok existuje specifický rozpočet,“ uvedl Kubala.

Ani projektu sčítání se nevyhlo šetření napříč státním rozpočtem, rozpočet akce na letošní rok klesl o 64 milionů, z toho o 25 ve mzdové oblasti. To se dotklo převážně platů externistů, kterým byly zkráceny úvazky. Stejnou částku musel úřad oželet i ve financování informační kampaně.

Rozhovor s Ondřejem Kubalou (zdroj: ČT24)

Čas na vyplnění formulářů, ať už klasicky nebo elektronicky, je do 14. dubna. První výsledky sčítání by mohly být známy na přelomu listopadu a prosince.