Kola ve vlaku pojedou zadarmo – zatím jenom v Praze

Praha – Jízdní kola bude možné vozit vlakem zdarma – zatím ale jen v regionálních spojích na území Prahy. Novinka začne platit v sobotu 2. dubna, cestujícím tak odpadne nutnost platit za každou jízdu kolem 25 korun. Informovala o tom společnost ROPID, která v metropoli objednává a platí veřejnou dopravu. Ačkoli ROPID a jím organizovaný systém Pražské integrované dopravy funguje i v části Středočeského kraje, při cestě po jeho území už budou muset cyklisté za přepravu kola platit.

Kdo se vydá vlakem z centra Prahy s kolem a nechce za jeho přepravu platit, musí vystoupit v Klánovicích (linka S1), Horních Počernicích (S2/S20), Čakovicích (S3), Sedlci (S4/S41), Ruzyni (S5), Řepích (S65), Řeporyjích (S6), Radotíně (S7), Zbraslavi (S8/S80) nebo Kolovratech (S9).

Kola je možné v současnosti přepravovat ve všech vlacích Českých drah a v některých spojích soukromých dopravců. Dráhy požadují za přepravu kola 25 korun, při jeho úschově do zavazadlového vozu ještě pětikorunu navíc. Praha je první kraj, který se rozhodl objednat přepravu kol vlakem zdarma. Kolo je možné odvézt i ve vlaku, který k tomu podle jízdního řádu není určen, ale pouze na prvním a posledním představku soupravy. V některých dálkových spojích je nutné předem si rezervovat místo pro kolo, cestování s kolem navíc komplikují výluky – v náhradních autobusech obvykle nelze bicykly přepravovat.