Barták končí na financích, Kalousek ho pustil

Praha - Exministr obrany Martin Barták končí ve funkci náměstka ministra financí. Ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) dnes vyhověl jeho žádosti o uvolnění z funkce. Oznámil to mluvčí Ondřej Jakob. Barták byl od podzimu loňského roku na neplaceném volnu, protože policie vyšetřuje podezření z korupce. Kalousek se dnes podivil nad délkou vyšetřování.

Ministr financí Kalousek proto chce požádat ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), aby prověřil, proč vyšetřování Bartáka trvá tak dlouho. Průtahy prý mohou být účelové. Dozorující státní zástupce Dušan Táborský však jakékoli průtahy odmítl. „Dozor z mé strany je vykonáván důsledně. Neshledal jsem žádné průtahy. Žádnou zbytečnou prodlevu,“ řekl Táborský. Podle něj se kauzou policie zabývá čtyři měsíce a nikoliv půl roku, jak uvádí Kalousek.

Kalousek minulý týden žádal kvůli údajně předražené zakázce v době českého předsednictví EU demisi ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). Čelil kvůli tomu otázkám, proč netrval na Bartákově odchodu z funkce. O Vondrově osudu dnes jedná širší vedení ODS. Spekulaci, že Bartákův odchod je načasován, Kalousek odmítl.

Barták: Odcházím z ekonomických důvodů

Barták o uvolnění z funkce požádal v pátek. „Já jsem se pro to rozhodl po zralé úvaze z ekonomických a sociálních důvodů. Nic jiného. V žádném případě to není jakýmkoliv způsobem míněno tak, že bych připouštěl cokoliv z těch obludných, nechutných obvinění na mou osobu,“ řekl. Kalousek dnes jeho žádosti vyhověl „s pochopením“. Zároveň vyjádřil údiv nad nepřiměřeně dlouhým vyšetřováním Bartákova nařčení. „Pokud by se jednalo o složité finanční či obchodní operace, ještě bych to chápal. Nerozumím ale tomu, proč půl roku trvá orgánům činným v trestním řízení odpověď na otázku, zda někdo něco řekl, či neřekl na jedné recepci,“ prohlásil Kalousek.

Podle Kalouska dlouhé vyšetřování vyvolává podezření z účelových průtahů. „Tato neskutečně dlouhá doba jednak snižuje důvěru veřejnosti ve spravedlnost, ale především měla za následek neférové útoky na Martina Bartáka a celou jeho rodinu,“ uvedl Kalousek. Barták sám uvedl, že jeho rodina je dlouhodobě vystavována útokům. „Já si nenechám zkazit osobní a rodinný život a to nejcennější, co mám,“ řekl.

Miroslav Kalousek pro ČT:

„Na Martina Bartáka budu vzpomínat vždy v dobrém… Jsem docela špatný  z toho, jak dlouho se ten případ táhne. Věřím, že se ve vyšetřování očistí, až se očistí, měl by být rehabilitován. Budou-li orgány činné v trestním řízení tak rychle, jak postupují, tak já už dávno nebudu v politice, nicméně doufám, že se své rehabilitace dočká.“

Kdo Bartáka na postu náměstka nahradí, Kalousek zatím neví.

Vyšetřování korupční kauzy se přesunulo do Ostravy. Případ má nyní v rukou policie, za kterou je politicky odpovědný ministr vnitra Radek John (VV). Kalousek v tiskovém prohlášení nevysvětlil, proč se obrací na ministra spravedlnosti Pospíšila. Do jeho resortu spadají státní zástupci. „Počkáme na oficiální podnět pana ministra Kalouska. Poté jej postoupíme nejvyššímu státnímu zástupci pro informaci a současně také příslušnému dohledovému státnímu zástupci. Na něm bude, aby v rámci své pravomoce poskytl informace o zmíněném vyšetřování,“ reagoval na Kalouskovo vyjádření Pospíšil.

Média Bartáka kritizovala v souvislosti s armádními zakázkami za:

  • Obrněné transportéry Pandur
  • Transportní letadla CASA
  • Obrněná vozidla Iveco
  • Terénní automobily Tatra
  • Obrněné vozy Dingo
  • Obchody s firmou MPI Group

Čím se bude živit, Barták zatím neví

Policie vyšetřuje obvinění, že Barták, který byl tehdy náměstkem ministryně obrany Vlasty Parkanové, údajně počátkem roku 2008 chtěl peníze v souvislosti s armádní zakázkou na nákladní automobily Tatra. Po letech na to upozornil někdejší americký velvyslanec v ČR William Cabaniss. „Je to pět měsíců a nevypadá to, že by někdo měl tendenci vyšetřování akcelerovat,“ řekl ke své kauze Barták. Zdůraznil, že je v ní veden jako svědek. „Já se k tomu ale nechci vyjadřovat. Nechci to komentovat. Odpověď je, že nevím,“ dodal. Není zatím jasné, čemu se bude po odchodu z ministerstva financí věnovat. „Já se musím rozhodnout, jakým směrem, co a jak,“ řekl muž, který před vstupem do veřejného života pracoval jako neurochirurg.

Armádní tatrovka
Zdroj: ČT24