John vítá Bártovo rozhodnutí kandidovat na předsedu VV

Praha - Předseda Věcí veřejných Radek John vítá rozhodnutí svého stranického kolegy a ministra dopravy Víta Bárty ucházet se o křeslo šéfa nejmenší strany vládní koalice. Podobně se vyjadřují i další členové Věcí veřejných, kteří míní, že se o předsednickou funkci mají utkat nejvýraznější osobnosti strany. John je nyní oficiálním předsedou Věcí veřejných, o Bártovi se v zákulisí hovoří jako o faktickém lídrovi sněmovního nováčka. Ministr dopravy dnes svou kandidaturu oficiálně potvrdil.

John zhruba před 14 dny řekl, že chce křeslo obhajovat. Bárta v případě svého vítězství počítá s tím, že John by se stal čestným předsedou strany s jasně definovaným právem veta. Ministr dopravy původně trval na tom, že se o pozici šéfa strany ucházet nebude. Názor prý změnil, neboť se John dostatečně osvědčil jako představitel boje proti korupci, s nímž se Věci veřejné dostaly do Parlamentu. „Nyní je tedy možné vystoupit ze zákrytu a kandidovat na předsedu strany,“ vysvětloval na tiskové konferenci na pražském Klárově.   

Věci veřejné by pod jeho vedením měly být liberální středovou stranou, neměly by mít přehnané ambice v krajích a měly by umět říci ne „kmotrům“, kteří by se snažili do strany proniknout a získat v ní vliv. Bárta také upozornil, že VV nemají v některých krajích dostatek osobností, vedení Věcí veřejných proto bude finančně podporovat pouze ty krajské organizace, které přijdou s kvalitními programy.

Tisková konference ke kandidatuře Víta Bárty na předsedu VV (zdroj: ČT24)

John je připraven být místopředsedou

„Rozhodnutí Víta Bárty vítám. Já jsem vyzval, ať se přihlásí co nejvíce osobností s co největším počtem vizí dalšího směřování strany,“ řekl dnes John. „Pokud vyhraje pan Bárta, jsem připraven být jeho místopředsedou,“ dodal John. Pokud by ve volbě uspěl současný předseda, je připraven jmenovat svými místopředsedy Bártu společně se současnými místopředsedkyněmi Kateřinou Klasnovou, která je Bártovou manželkou, a Karolínou Peake.

Ve prospěch Bárty se dnes vyslovili například výkonný místopředseda Jaroslav Škárka a předsedkyně poslanců VV Kristýna Kočí. „Má vůdčí schopnosti, které prokazuje. Pokud by vyhrál, mohlo by to přispět k potvrzení stavu,“ řekl na Bártovu adresu Škárka. Podle Kočí stranu přivedl do sněmovny sice John, ale Bárta je hlavní mozek VV. „Ukázalo se, že je nejvýraznější tváří strany,“ uvedla Kočí.

Bártovu kandidaturu přivítala také místopředsedkyně Karolína Peake, podle níž díky tomu přímá volba předsedy VV přitáhne pozornost. Pokud se nerozhodne kandidovat do stranického čela také, podpoří Johna, kterému přičítá zisk VV ve sněmovních volbách. Bártu ale označila za „výraznou osobnost v čele Věcí veřejných“. Ve straně přitom Bárta žádnou oficiální funkci nemá.

Pro to, aby na předsedkyni strany kandidovala Peake, se dnes jednoznačně vyslovil poslanec a člen branného výboru sněmovny Viktor Paggio. „Moje snová přímá volba byla Bárta, John a Peake,“ řekl. Dosavadní místopředsedkyni strany bude přemlouvat, aby se přímé volby předsedy strany zúčastnila. Peake je inteligentní, dokáže získat lidi, má zkušenosti z komunální politiky, vychovala dvě děti, je právnička a umí vystupovat, popsal důvody své preference Paggio.

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové může být Bártova kandidatura sondou, zda je John ještě pro stranu z hlediska zisku hlasů přínosem, nebo ztrátou. I nyní podle ní řídí VV Bárta. Případná výměna Johna za Bártu v čele VV podle politoložky oslabí Johnovo postavení ve vládě a může dát větší prostor pro jeho případnou výměnu. Kočí si naopak nemyslí, že by některý z ministrů měl ve vládě slabší pozici jen proto, že není stranickým předsedou. Připouští ale, že věc může být složitější. „Radek John se po ne úplně jednoduchých a šťastných začátcích na ministerstvu vnitra ukázal jako dobrý ministr a zvládá pozici dobře,“ dodala Kočí.