Královéhradeckým hradbám hrozí další sesuv

Hradec Králové - Hradbám v centru Hradce Králové, jejichž část se v sobotu zřítila, hrozí další sesuv. Úřady chystají sanaci hradeb vzpěrami a bedněním. Náklady na opravu zříceného zdiva se odhadují na miliony korun. Hradby prohlédl statik, příčina havárie ale zatím zůstává nepoznána. Zřícená část městských hradeb o délce asi 12 metrů a výšce kolem pěti metrů se nachází u budovy kulturního střediska Adalbertinum na frekventované třídě ČSA. Zřícené zdivo při pádu poničilo tři auta na parkovišti pod hradbami. Nikdo nebyl zraněn.

Případem se zabývá i policie, která jej vyšetřuje pro podezření z přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. „Trestní zákoník pamatuje na takové jednání až dvouletým trestem odnětí svobody,“ uvedla mluvčí hradecké policie Anna Pešavová. Škoda na zaparkovaných vozidlech značek Mercedes, Suzuki a Škoda podle ní zatím nebyla vyčíslena. Podle statika Bohumila Ruska bude proces přípravy sanace poměrně dlouhý. „Není možné hned sesunutou zeď odvézt, protože by hrozil další sesuv kopce,“ řekl Rusek. Radnice zatím nechala postavit kolem zříceného zdiva mobilní zátarasy. „Do ohrožené lokality se tak nikdo nepovolaný nedostane,“ řekla mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

Primátor Hradce Králové Zdeněk Fink:

„Je to paradoxní sdělení, ale budu rád, když nám tahle nehoda pomůže dojít si pro peníze do rozpočtu města a hradby dodělat, aby byl definitivně klid bez nějakého budoucího nebezpečí.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

O rozsahu rekonstrukce podle ní rozhodne verdikt statika a také finanční možnosti města. „Bude potřeba sanovat celou spodní zeď a opravy by se mohly dotknout i vyšších pater. Odtěžení suti bude náročné, byť z pohledu geologa nejde v Hradci Králové o neznámý terén,“ uvedla mluvčí. Kvůli zříceným hradbám nemuselo město nikoho z okolních domů evakuovat. „Ještě dnes bude kontaktován a seznámen s postupem také majitel přilehlé nemovitosti,“ uvedl vedoucí odboru správy majetku města Ondřej Votroubek. Souběžně se sanací bude probíhat archeologický průzkum. Zeď byla součástí dolní městské hradby a pochází ze 16. století.

„Lze očekávat, že se při průzkumu odkryjí gotické cihly, takzvané buchty, společně s pískovcovými artefakty z bývalého hradu či z historických kostelů z předměstí,“ předpokládá nálezy archeolog Muzea východních Čech Radek Bláha. Podle archeologů je pod zdí starý historický příkop, jehož existence bude zřejmě vyžadovat speciální založení rekonstruované stavby tak, aby spodní zeď udržela následně celý svah.