Příprava demolice mostu omezila provoz na D1 před Prahou

Modletice (u Prahy) - Řidiči musejí od dnešního odpoledne počítat se zdržením na dálnici D1 před Prahou. U Modletic začaly přípravné práce na demolici mostu. Provoz je v obou směrech sveden pouze do dvou pruhů, informovala o tom mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martina Vápeníková. V úseku se tak mohou během dne tvořit kolony. Dopravní omezení potrvá až do 14. dubna, kdy se bude v obou směrech opět jezdit, byť s omezenou rychlostí, ve třech pruzích. Další uzavírka je pak plánována v druhé polovině srpna, kdy mají být instalovány podpěry nového mostu, který nahradí ten nynější.

„Připravuje se střední podpěrný pilíř mostu, dělá se kolem toho ochrana, nějaké betonáže a v úterý už začneme s vlastním řezáním říms a těžšími věcmi,“ popsala postup prací Vápeníková.

Současný most je podle ŘSD příliš úzký a neumožňuje plánovanou stavbu přípojných pruhů. Silničáři ho proto chtějí strhnout a následně stavět nový. Termín pro dokončení stavby ŘSD stanovilo na letošní prosinec. Do té doby musejí lidé jedoucí například z Prahy do Říčan místo objíždět.

Objízdné trasy jsou vedeny výhradně po dálnici. Stav okolních komunikací nižších tříd je podle ŘSD špatný a nemají ani vhodné technické parametry. Řidiči kamionů by mohli mít potíže při podjíždění mostů a celkově nejsou tyto komunikace určeny pro zvládnutí velkého množství aut.

Ve směru od Prahy do Říčan jezdí řidiči již několik dní na exit 15 u Všechrom, kde se otočí a sjedou na exitu 11 u Říčan. Obdobně od Brna do Modletic se otáčejí u exitu 6 v Průhonicích. „V rámci objízdných tras není dálnice zpoplatněna,“ dodala Vápeníková.

Lidé z okolí Prahy, kteří znají místní menší silnice, ale většinou po dálnici nejezdí. Například od metropole do Říčan volí cestu přes Čestlice a Nupaky.