Ministr Heger nestihne změnu v regulačních poplatcích

Praha - Poplatek za den strávený na nemocničním lůžku se od července zvedat nebude. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ho sice chtěl zvednout ze šedesáti korun na sto, ale nestihl to. Zákon, který počítá s větší spoluúčastí pacientů, totiž ještě ani neprojednala vláda. Stokorunu za den v nemocnici tak budou pacienti platit nejdřív od podzimu.

Ministr sliboval šéfům nemocnic, že na zvýšení mezd lékařů dostanou peníze i díky červencovému zvýšení poplatků. Nyní ale sám ministr přiznává, že zvednout poplatky v původním červencovém termínu nestihne. „Bude to problém, ale naštěstí to není vázáno na nějaké významné datum. Pokud se to odsune o měsíc, nebo o dva, tak to nebude odsunutí o rok,“ prohlásil pro ČT Heger.

Zatímco pacienti na pozdějším zvýšení poplatků vydělají, pro nemocnice je zdržení nepříjemnou zprávou. S miliony, které by od července vybraly navíc, totiž už napevno počítaly. Třeba největší česká nemocnice v pražském Motole už ví, že kvůli zdržení zákona přijde o pět milionů korun. „Pět milionů, to je celá řada služeb, zboží, materiálu a léků, které se dají koupit. Samozřejmě to není zas tak zanedbatelná položka,“ postěžoval si ekonomický náměstek FN Motol Jiří Čihař.

Příčina zpoždění tkví především v tom, že Heger připojil zvýšení poplatků k velké reformě zdravotnictví. A ta je tak složitá, že už ji čtvrt roku připomínkují jednotlivá ministerstva i legislativní rada vlády. Podle Hegerových kolegů z koalice si za prodlení může sám ministr. „Ministr zdravotnictví Heger konkrétní zákony, které zavádí změny ve zdravotnických poplatcích, mohl předložit už v druhé polovině minulého roku,“ kritizuje Hegera poslanec Boris Šťastný (ODS). „Jestli ode mě chcete slyšet, že jsme to mohli dát 13. července, když jsem nastoupil do křesla ministra, tak to jsme nedali,“ reagoval s nadsázkou ministr.

Zvýšení poplatků brzdí i fakt, že s ním zásadně nesouhlasí opoziční ČSSD. Ta má po víkendových volbách v Senátu znovu nadpoloviční většinu a chystá se tam úpravu poplatků blokovat, jak dlouho to jen půjde. „Sociálně demokratičtí senátoři to prakticky jednomyslně vetují a vrátí navýšení poplatků zpátky do Poslanecké sněmovny,“ konstatoval stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD). I když koalice sociální demokraty přehlasuje a zkrátí všechny zákonné lhůty, nestihne zvýšit poplatky dřív než od září.