K9 o reformě zdravotnictví: Jednání bude pokračovat

Praha - Vládní koalice bude v jednáních o reformě zdravotnictví pokračovat příští týden. Po dnešním více než tříhodinovém jednání strany prostřednictvím tiskového prohlášení pouze oznámily, že klíčové zákony z oblasti zdravotnictví budou předloženy tak, aby je mohla projednat Poslanecká sněmovna v prvním čtení do konce června. Ke schválení zákonů zřejmě koalice svolá mimořádnou schůzi. Za vyjednávací stůl ve Strakově akademii zasedl i ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), i když si to TOP 09 výslovně nepřála. Už během dne si strany vyměňovaly přes média ostré názory na reformu zdravotnictví, Heger její návrh přinesl na količní schůzku už potřetí. Koalice se ke sporu o účast ministra Vondry na K9 vrátí za týden, až bude jednání špiček přítomen předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Ministr zdravotnictví už před schůzkou zdůrazňoval, že mezi návrhy reformy není zvyšování poplatků ve zdravotnictví nad rámec koaliční smlouvy. Zdravotní komise ODS ho totiž v poledne vyzvala, aby „nezáplatoval“ díry ve financování a soustředil se na systémovou reformu. TOP 09 následně kritiku odmítla a Heger ji označil za projev nenaplněných ambicí některých politiků.

Minulý týden špičky koalice Hegerovi zakázaly uvažovat o navýšení poplatků nad rámec koaliční smlouvy, například o platbách za sanitku objednanou k neakutnímu převozu. Heger dnes prohlásil, že věc byla vytržena z kontextu a zvýšení bylo ve vládní koalici „prezentováno jako příklad toho, jak nelze postupovat“. Ohradil se proti tomu, že koaliční partneři reformu předem řeší přes média, chce se ale domluvit. Dnes Heger představil ucelenou koncepci 25 zákonů, které mají systém změnit.

Reportáž Taťány Rubášové (zdroj: ČT24)

Podle Ratha je vláda v otázce zdravotnictví bezradná

Postup vlády v přípravě reformy zdravotnictví dnes kritizovala ČSSD. Podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha je alarmující, že za devět měsíců fungování koalice nepředstavila žádný provázaný a ucelený plán, ale pouze samostatné výkřiky, které situaci ve zdravotnictví neřeší a naopak dostupnost zdravotní péče zhoršují. Vláda je podle něj bezradná.

Spory okolo standardů i lékařské komory

Koalice se musí dohodnout na tom, co budou pacienti dostávat ze zdravotního pojištění a za co budou muset připlatit. Otázkou zůstává, kdo standardy určí. Podle Věcí veřejných by je měla vymezit lékařská komora, jak se zavázala v memorandu na závěr protestní akce lékařů. Jinak by se zdravotníkům neměly zvyšovat platy, míní lídr VV Vít Bárta. Podle Hegera je ale ODS proti posilování role lékařské komory. Členství v ní by podle občanských demokratů nemělo být povinné.

Podle koaliční smlouvy se má poplatek za položku na receptu nahradit poplatkem za celý recept, má se zpoplatnit návštěva u specialisty bez doporučení praktika a v nemocnici se má platba zvýšit z 60 korun za den na nejméně 100 korun. „Řadu levicových výhrad ODS chápeme, respektujeme… z hlediska koaličních kompromisů jsme některé jejich levicové připomínky i připraveni se skřípěním zubů akceptovat,“ doplnil Hegera ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Veřejné rozpočty ve zdravotním pojištění se ale podle něj nedají spravit jen populismem.

Heger musí najít peníze, aby vyrovnal vyšší náklady zdravotnictví vyplývající z plánovaného nárůstu DPH a platů lékařů a zdravotníků. ODS dnes zopakovala, že odmítá řešit schodek ve financování zdravotnictví navyšováním plateb za státní pojištěnce nebo zvyšováním pojistného. Potřebné úspory může podle ní přinést bezodkladné zrušení nadbytečných akutních nemocničních lůžek. Bez zvyšování poplatků chce ministr v reformě především snížit předražené či „korupční“ nákupy a investice. Další zdroje chce najít například v redukci počtu předepisovaných a nepoužitých léků. Větší odpovědnost za nasmlouvaný rozsah sítě zdravotnických zařízení podle něj mají nést pojišťovny.

Lékaři během operace
Zdroj: ČT24