Jsou Češi skutečně bezvěrci? To ukáže sčítání

Praha - Čemu věří dnešní Češi? Otázka, na kterou se snaží odpovědět kniha s názvem Na nových stezkách ducha. Odborník na náboženská hnutí Ivan Odilo Štampach v něm zkoumá náboženské prvky a souvislosti v životě současné české společnosti. Kniha s podtitulem „Přehled a analýza současné religiozity“ vychází v době, kdy Češi vyplňují do kolonky ve sčítacích dotaznících své náboženské vyznání.

Tradiční kolonka pro náboženské vyznání, k němuž se Češi hlásí v dotaznících, je možná až příliš zjednodušujícím pohledem na věc. Duchovní život obyvatel Česka si zaslouží podrobnější pohled, míní autor knihy. „Krize velkých náboženských uskupení na chvíli vyvolala odchod lidí od jakékoliv duchovní nebo náboženské praxe, ale toho se lidé brzy nabažili a v následujících generacích nebo přes jednu generaci začali nově hledat,“ doplnil Štampach.

Při křtu své nové knihy se Štampach zároveň snažil odhadnout právě výsledky sčítání v oblasti náboženství. Nejvíce lidí podle něj zaškrtne kolonku věřících bez náboženské příslušnosti a posílit by také mohla nová malá alternativní náboženství. Naopak mnoho Čechů se zřejmě nepřihlásí k tradičním velkým církvím, ale ani k ateismu.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Hlad po duchovním životě Češi po revoluci zaháněli všelijak. Členové stávajících církví nebo náboženských společností se zas museli vypořádat buď s netolerantním fundamentalismem, nebo naopak bezbřehým relativizováním veškeré snahy poznat, co je pravdivé.   

„Ono něco je, ale nesmí se to přehánět“

Tradiční české krédo o jakési vyšší, nepojmenovatelné síle Štampach konfrontuje s historií i současností duchovních proudů, ze kterých dnešní Češi čerpají. „Snaží se ukázat, čemu dnes běžný člověk věří a odkud přicházejí zdroje té jeho víry,“ doplnil knižní redaktor Martin Žemla.

Autor totiž nezkoumá víru a náboženství jako oddělený jev, ale ukazuje, jak se víra odráží například v politických preferencích nebo zájmu o veřejný život. „Velmi bych si přál, aby česká společnost byla o této oblasti informovaná, ať se k ní kloní, nebo nekloní,“ domnívá se Štampach. Jak často se nové stezky ducha v Česku protínají s cestami tradičních náboženství, ukáže podle Štampacha právě probíhající sčítání lidu.

Religionista Ivan Odilo Štampach
Zdroj: ČT24