Unikátní centrum perinatální péče se otevřelo v Praze

Praha - Všeobecná fakultní nemocnice v Praze otevřela na Karlově centrum perinatální péče. Jedná se o jediné podobné zařízení v České republice. Lékaři napříč obory se zde budou starat o děti, které měly problémy před porodem či v průběhu porodu nebo se narodili s porodní váhou menší než kilogram. Cílem centra je zachytit včas jakékoliv vývojové vady znásobenými prenatální zátěží a sledovat vývoj dítěte prakticky až do dospělého věku. Pracoviště bude mít k dispozici i unikátní nástroje, proto ho budou moci využít v některých případech i dětští pacienti z celé republiky.

Nové centrum by mělo nabídnout především péči nejrůznějších specialistů. O děti se tak budou starat neurologové, psychiatři, logopedi či kardiologové. Zařízení by také chtělo vyplnit mezeru mezi současnými prenatálními pracovišti, kde lékaři pečují o dítě bezprostředně po porodu, a mezi pediatrem. To vše by se mělo propojit a centrum by tak mohlo monitorovat vývoj dítěte až do dospělosti. Dětští lékaři by tak měli možnost více a rychleji spolupracovat s odborníky z perinatálního centra, což je podle odborníků nesmírně důleřité.

Kapacitně možná středisko nepostačí

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Centrum vzniklo v rámci kliniky dětského dorostového lékařství ve fakultní nemocnici v Praze. Kromě zázemí kliniky, jako jsou laboratoře a rentgenové pracoviště, se chlubí také celou řadou nových přístrojů. „Nevíme, jestli budeme kapacitně schopni pomoci všem dětem. Primárně je centrum určeno pro pacienty z pražských pracovišť a klinik Středočeského kraje. Vzhledem k tomu, že mnohé přístroje jsou v republice ve velmi malém zastoupení, tak předpokládáme, že některá vyšetření poskytneme nadregionálně,“ uvedla dětská lékařka a vedoucí celého projektu Daniela Marková.

Centrum pomůže dětem a ulehčí rodičům

Dokud centrum ještě nebylo otevřeno, rodiče se museli potýkat s mnohými komplikacemi. „Lékaři nám domluvili vyšetření na jednotlivých pracovištích. Nicméně byla to pro nás velká zátěž v tom, že jsme musely každé pracoviště navštívit jednotlivě. Bylo velmi stresující obíhat všechna vyšetření,“ potvrzuje matka nedonošených dvojčat Lenka Novotná s tím, že první rok jezdila se svými dětmi k lékaři třikrát týdně.

Důsledky perinatální zátěže jsou závislé na tom, v jaké míře působila, jak dlouho působila a co bylo její příčinou. Vzhledem k tomu, že děti s těmito dispozicemi mohou mít problémy i v pozdějším věku, je podle Markové lepší je sledovat dlouhodobě. „Je celosvětově doporučeno děti sledovat nejen do předškolního věku, ale i po dobu školní docházky až prakticky do mladistvého věku,“ potvrdila lékařka. Pražské centrum si proto bude zvát své pacienty na pravidelné prohlídky až do 19 let.

Podobné centrum už funguje v Plzni. To pražské čítá 10 ordinací vybavených nejmodernějšími přístroji. Stálo 20 milionů korun, tři čtvrtiny se zaplatily z norských fondů.

  • Nedonošené miminko v inkubátoru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2103/210238.jpg
  • Interiér pražského perinatálního centra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2430/242929.jpg