Vondra představil novelu - zbrojaři jako zprostředkovatelé končí

Praha – Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) představil novelu zákona, která by umožňovala nákup vojenské techniky ze zahraničí bez prostředníků. Podle ministerstva tím stát ušetří a odstraní se vliv prostředníků na zakázky, zítra bude o návrhu jednat vláda. Nákupy přes prostředníky podle Vondry prodražily nákupy v posledních šesti letech o 1,5 miliardy, součet všech zakázek ovšem dosahuje desítek miliard. Prověrky hospodaření na ministerstvu obrany prý také ukázaly, že se v minulosti upřednostňovalo utrácení peněz, které byly k dispozici, před uspokojením skutečných potřeb.

Vondra při představení návrhu zdůraznil, že novela je jedním z klíčových bodů programového prohlášení vlády a naplněním koaliční dohody. Hlavním cílem novely zákona o zahraničním obchodu s vojenským materiálem je právě omezení vlivu prostředníků při pořizování vojenské techniky z ciziny. Vondrův úřad chce také zavést takzvaný rodný list veřejné zakázky, který bude umístěn na internetu a bude sloužit k veřejnému dohledu nad zakázkami. 

„Rodný list zavede možnost připomínkování předmětu zakázky, způsob jejího zadání a dalších náležitostí ještě před zahájením výběrového řízení,“ vysvětloval generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita. Součástí listu bude také hodnocení projektu, příslušné smlouvy, jméno manažera zakázky a jména členů hodnotící komise. Tímto se zavede jmenovitá odpovědnost za přípravu zakázek. Zodpovědní lidé budou postižitelní za konkrétní chyby, dodal Vondra. 

Vláda projedná změny v armádních nákupech (zdroj: ČT24)

Základní chybou současného systému nákupů je podle ministra právě neexistence jasné odpovědnosti za případné chyby v zakázkách. V resortu se tak stává, že někdo nakoupí lednici za šest tisíc korun a někdo jiný tu stejnou za 40 tisíc. Podobně je to s dalším vybavením, uvedl Vylita. Reformou systému nákupů může resort ušetřit například třetinu financí vynaložených na nábytek či čtrnáct procent na potravinách, dodal generální sekretář.

Ministerstvo obrany vypracovalo i souhrnnou zprávu o akvizicích vojenského materiálu, podle kterého prý zprostředkovatelské firmy prakticky zlikvidovaly značnou část českých zbrojařů a obranný průmysl se tak dostal do neutěšeného stavu. V dosavadní politice ministerstva prý chybí snaha o to, aby byl český zbrojní průmysl konkurenceschopný. „Složitá situace výrobců zbrojní techniky vede k odchodům specialistů a likvidaci kapacit, často zcela ojedinělých a unikátních, jejichž obnova by znamenala neúměrně vysoké náklady při nezanedbatelném faktoru času,“ uvádí souhrnný materiál.   

Zpráva také přiznává, že systém armádních nákupů provázely různé formy korupce, za což může nefunkční byrokracie, rezignovaní úředníci i nezájem vedení ministerstva.

Ministerstvo zkoumalo i prodej nepotřebného materiálu v letech 2002 až 2009 a zjistilo, že byl prodej neefektivní. Resort prý klade důraz hlavně na rychlý prodej místo na finanční stránku věci. Podle zákona i vnitřních předpisů by se měl nepotřebný majetek prodávat, pouze pokud za něj resort utrží alespoň cenu obvyklou na místě a v čase prodeje. Podle zprávy se to tak ale neděje. „Při prověřování bylo zjištěno, že v praxi neprobíhá průzkum tržní ceny odprodávané komodity dostatečným způsobem, nejsou zohledňovány ceny ve vztahu k zahraničním trhům, nepracuje se s předem definovanou minimální hraniční cenou,“ uvádí zpráva ministerstva.

Nečas: Ministerstvo nesmí být dojnou krávou

Ministr po svém nástupu do funkce prohlásil, že se zasadí o změnu systému, v němž při nákupech techniky ze zahraničí využívá armáda zprostředkovatelské firmy. Právě nákupy přes takzvané prostředníky byly v minulosti médii i odborníky často kritizovány kvůli údajné předraženosti. Premiér Petr Nečas (ODS) dokonce loni v srpnu uvedl, že ministerstvo obrany nesmí být „dojnou krávou“ pro privilegované firmy, které mu zprostředkovávají nákupy, a prostředníky označil za parazity. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) naopak tvrdí, že změna systému žádné zásadní úspory nepřinese. Právě Kalousek bývá ovšem spojován se zbrojařem Richardem Hávou, jehož firma Omnipol zbrojní zakázky zprostředkovávala.  

Alexandr Vondra ovšem v posledních dnech spíše než armádní zakázky řeší aféru kolem předraženým zakázkám za ozvučení českého předsednictví EU. Tehdy byl z pozice vicepremiéra pro evropské záležitosti za organizaci předsednictví zodpovědný. Výkonná rada ODS za něj nicméně v pondělí postavila a ocenila jeho práci na ministerstvu obrany. Vondra své chystané reformy v armádě uvádí jako příklad své netolerance ke zneužívání moci k politickým cílům a k rozkrádání veřejných prostředků.

Petr Nečas
Zdroj: ČT24