Žákům se uleví - místo učebnic budou mít počítač

Praha – Místo těžkých školních tašek, plných sešitů a učebnic bude pouze malý přenosný počítač. Tak by měla vypadat škola už zanedlouho. Čím dál více učitelů už teď začíná používat při vyučování i elektronické učebnice. Žáci s nimi budou moci nově pracovat i doma, stačí si je stáhnout z internetu. Interaktivní učebnice jsou elektronickou podobou tištěných učebnic. Proti klasickým učebnicím mají velkou výhodu: text je doplněn zvukovými záznamy, obrázky, animacemi a pomocí odkazů provázán s internetem. Výuka se tak stává pro žáky zábavnější a atraktivnější.

Škola minulosti a budoucnosti v jedné vyučovací hodině – třídou koluje kostra skokana zeleného, učitelka ale zároveň promítá na interaktivní tabuli jeho fotky a pouští i jeho hlas. Budoucnost ale u žáků jednoznačně vyhrává, elektronické učebnice spojují učení se zábavou. Bez ohledu na to, jestli se probírají v biologii žáby, nebo při matematice objemy těles: „Tohle je lepší, pro studenty je to zajímavější. S normální učebnicí pracují pořád, takhle se to oživí a baví je to mnohem víc. Na interaktivní tabuli si tady můžeme i něco předvést, můžeme na ní vlastně i psát.“ Interaktivní učebnice už používají zhruba ve třetině škol po celém Česku. Zatím jen jako doplněk výuky, soumrak papírových učebnic ještě nenastal. „Papírová podoba je tak vžitá, že to tu učebnici nenahradí,“ potvrdil učitel ZŠ Jílovská Praha 4 Petr Neuvirt.

Některé elektronické interaktivní učebnice jsou nově přístupné i na internetu, odkud si je učitelé, rodiče nebo žáci mohou jednoduše stáhnout. „Žáci si pak můžou doma v klidu zopakovat to, co se při hodině probralo,“ uvedl vedoucí projektu Flexilearn Petr Kykal. Na rok sice stojí elektronická učebnice míň než ta papírová, i tak jsou ale pro školy stále drahé. „Určitě by se to dalo používat víc. Je to však otázka peněz, škola na to v současné době určitě nemá. Myslím, že mnohé peníze, které jdou do školství, by mohly být využity právě tímto směrem,“ doplnila učitelka Gymnázia K. Čapka Dobříš Štěpánka Máchová.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Podle ministerstva školství ale školy mohou na interaktivní učebnice a tabule využít evropské peníze z takzvaných šablon. Ze čtyř a půl miliardy zbývají ještě necelé dvě.

Žáci
Zdroj: ČT24