Hands-free nakonec zakázáno nebude

Praha - Ministr dopravy Vít Bárta (VV) stahuje část návrhu zákona o silničním provozu zakazující telefonovat za jízdy autem i s pomocí sady hands-free. Uvedla to dnes TV Nova. Jeho rozhodnutí uvítal i Ústřední automotoklub ČR (ÚAMK).

„Stahuji svůj návrh na zákaz telefonování s hands-free při jízdě. Jsem velmi rád, že jsem tímto návrhem rozpoutal vášnivou debatu,“ řekl televizi Bárta. „Doufali jsme v to, protože ten návrh je neseriózní,“ řekl TV Nova mluvčí ÚAMK Igor Sirota.

Nova uvedla, že zákaz jakéhokoliv telefonování za volantem byl přitom ještě před 14 dny Bártovou prioritou. Podle měření provedeného ministerstvem dopravy při jízdě rychlostí 70 kilometrů za hodinu a současném telefonování s použitím hands-free sady, která řidičům umožňuje hovor, aniž musí držet telefon v ruce, zahájil telefonující řidič brzdění o 13 metrů později než řidič, který se plně koncentruje.

Ministerstvo chce přesto telefonování za jízdy trestat přísněji než doposud. „Stále platí to, že chceme postih zpřísnit, takže se ze tří bodů zvyšuje na pět,“ řekl televizi tajemník kabinetu ministra dopravy Karel Hanzelka.

Vydáno pod