Resort místního rozvoje startuje Cestování dostupné všem

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj začíná přijímat žádosti o dotace v rámci programu Cestování dostupné všem. Hlavním cílem je podpořit zlepšování kvality cestovního ruchu u nás. Výše dotace může dosáhnout až poloviny výdajů na jednotlivé projekty. Podle MMR je program přednostně určen podnikatelským subjektům. Peníze mají letos směřovat hlavně na podporu budování a oprav odpočívadel, toalet nebo dalších zařízení v okolí cyklostezek a turistických tras pro pěší.

Stát podpoří také projekty, které usnadní orientaci sluchově a zrakově postiženým na turisticky zajímavých místech anebo tato místa přiblíží turistům pomocí ekologicky šetrné dopravy. Právě díky podpoře cestování handicapovaných a seniorů loni vznikla třeba síť hotelů s nabídkou bezlepkové kuchyně anebo lyžařský areál v Lipně, který pořídil speciální lyže pro zrakově a tělesně handicapované.

Dotační titul Cestování dostupné všem je součástí Národního programu podpory cestovního ruchu, v rámci kterého ministerstvo loni rozdělilo 64 milionů korun. Letos to má být podle dřívějších odhadů ještě o 6 milionů víc - tedy 70 milionů korun.

Dotace Cestování dostupné všem (zdroj: ČT24)

Cestovky si hýčkají seniory

Cestovní kanceláře navíc v poslední době stále více cílí na seniory. Jejich chuť cestovat totiž rok od roku roste. Některé kanceláře jim proto dokonce šijí zájezdy přímo na míru nebo je lákají na tzv. seniorské slevy. Podle odhadů tvoří důchodci skoro třetinu jejich klientely.

Výše slev se u jednotlivých kanceláří liší. Mohou se vyšplhat i na několik tisíc. „Pokud si senioři vyberou z nabídky, která je určená pro ně, tak mohou získat slevu 3 000 korun právě pouze proto, že jsou senioři. Do této nabídky zařazujeme i ubytovací kapacity, které neúčtují příplatek v případě, že v daném pokoji bydlí pouze člověk sám,“ říká mluvčí cestovní kanceláře Daniel Plovajko.

Senioři mohou využít i speciálních bonusů, které poskytují některé státy - průkopníkem byla španělská vláda. Turista starší 55 let od ní dostane prostřednictvím smluvní agentury v dané zemi na týdenní pobyt dotaci až 150 eur.

  • Cestování dostupné všem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2430/242993.jpg
  • Dovolená zdroj: Tahiti Tourism Australia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2382/238182.jpg