Otakar T. neměl sebevražedné sklony, tvrdí Tregler

Praha - Generální ředitel Vězeňské služby Jiří Tregler dnes v souvislosti se sebevraždou Otakara T., kterého policie obvinila ze znásilnění a vraždy Anny Janatové, odmítl jakákoli pochybení ze strany Vězeňské služby. Uvedl, že kontroly ze strany dozorčí služby byly nadstandardní, navíc obviněný při přijetí do vazby absolvoval pohovor s psychologem, působil vyrovnaně a nejevil jakýkoli náznak sebedestruktivních tendencí. Závěry šetření ale zpochybňuje Český helsinský výbor. Vězeňská služba podle něj případ uzavřela příliš rychle a to vyvolává otázku, zda bylo vyšetřování opravdu důsledné.

„Kontroly byly výrazně častější, než je standardem u obviněných ve výkonu vazby, a provádějí se tak, aby vězněné osoby nemohly vysledovat jejich systém,“ prohlásil na tiskové konferenci Tregler. Obviněný muž použil k oběšení erární teplákový oděv a trubku od závěsu u toalety. Právě k tomu, že Otakar T. měl k dispozici tepláky, uvedl Tregler: „Vystrojení obviněných stanovuje zákon o výkonu vazby. Podle tohoto zákona dokonce mohou mít obvinění ve výkonu vazby i vlastní oděv.“

Ředitel Vězeňské služby Jiří Tregler:

„Večer si obviněný četl noviny, jak vyplývá z informací personálu…, ve 23 hodin proběhla kontrola…, obviněný na svém lůžku spal. V době mez 23. hodinou a půl třetí se uskutečnilo několik dalších kontrol, aby následně ve 2:45 službu konající příslušník zjistil, že obviněný visí na trubce závěsu toalety… Okamžitě přivolal další pracovníky včetně lékaře a začal spolu se svými pracovníky s oživovacími pokusy a byla rovněž přivolána záchranná služba.“

Tregler rovněž uvedl, že muž nevykazoval žádné náznaky, že by si chtěl ublížit. „V rámci pohovoru s psychologem se obviněný choval slušně a vyrovnaně, nevykazoval známky sebevražedných úmyslů a na přímý dotaz je i vyloučil,“ konstatoval ředitel Vězeňské služby.

Při příjmu Otakara T. přijala podle Treglera služba řadu bezpečnostních opatření. Například bylo nutné zajistit, aby nezůstal na cele sám. Byl mu tak vybrán spoluvězeň - cizinec vietnamské národnosti stíhaný za majetkovou trestnou činnost, který neovládal český jazyk, a bylo zřejmé, že kauzu Anny Janatkové nezná. „A zároveň osoba spoluvězně neměla fyzické parametry k napadení druhé osoby,“ dodal Tregler. 

Závěry šetření ale zpochybňuje Český helsinský výbor. Vězeňská služba podle něj případ uzavřela příliš rychle, přestože ještě neznala výsledky pitvy. Navíc prý ochrana obviněného nebyla dostačující. Podle místopředsedy Českého helsinského výboru Františka Valeše měl být Otakar T. umístěn na krizové oddělení.  

Policie stále čeká na expertizy těla mrtvé dívky

Jiří Tregler:

„Obávám se, že člověku, který je pevně rozhodnut sáhnout si na život, spáchat sebevraždu, nelze zabránit.“

Jednačtyřicetiletý obviněný se minulé pondělí pokusil o sebevraždu v pankrácké vazební věznici, kam ho 18. března soud poslal s tím, že by mohl trestnou činnost opakovat či uprchnout. Na následky zranění zemřel dva dny poté v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích. Otakar T. ve vězení zanechal dopis osobní povahy, ve kterém se k vraždě ani znásilnění nepřiznal.

Policie nyní připravuje návrh na zastavení trestního stíhání, protože podle trestního řádu je stíhání zemřelého nepřípustné. Navíc stále čeká na výsledky expertíz těla dívky. Její ostatky našla policie 16. března po pětiměsíčním pátrání v pražské Troji nedaleko ulice Pod Havránkou pod povrchem země v křoví. Tentýž den policisté zadrželi jednačtyřicetiletého Otakara T., který byl už od loňského podzimu jediným podezřelým v případu pohřešované dívky. Muže policisté obvinili z vraždy, znásilnění dívky a krádeže vloupáním.