V pátek skončí komando, které vtrhlo do ČT

Praha - Pražská zásahová jednotka Vojenské policie, která vtrhla do budovy České televize se samopaly, se v pátek rozpustí. Zatímco opozice považuje zrušení jednotky za důsledek zásahu v ČT, vedení Vojenské policie to popírá a tvrdí, že se jedná o dlouhodobě připravený krok. Informují o tom dnešní Lidové noviny. Zásahová jednotka zanikne jen pár dní poté, co včera nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nařídil nové vyšetření zásahu.

„Plánovaná a připravená reorganizace nebyla reakcí na události v České televizi,“ řekl mluvčí armádních policistů Jan Čermák. „Bohužel jsme se skutečně trefili do ne pro nás vhodné situace, ale důrazně popírám, že by to mělo cokoli společného se zásahem,“ dodala náčelnice kanceláře Vojenské policie Michaela Cvanová. Dlouhodobý plán prý odstartoval už za vedení generála Vladimíra Ložka, kterého ministr obrany Alexandr Vondra postavil kvůli zásahu v ČT mimo funkci.

Naopak předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan si myslí, že zrušení jednotky je důsledkem jejího zásahu v ČT: „Časově se to nabízí. Je to několik dní po tom zásahu a možná chtěli vyřešit nějaké personální problémy, tak přistoupili k tomuto kroku.“ Rušení celé jednotky navíc nepovažuje za systémové řešení. „Až bude policie zasahovat tam, kde má, bude ji potřebovat,“ prohlásil.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Komando se teď zaměří na ochranu objektů

Zhruba dvě třetiny příslušníků elitního zásahového oddílu budou od dubna střežit budovu generálního štábu a jiné armádní objekty jako ministerstvo obrany nebo muniční sklady. Desítka z nich bude dál působit v nové a menší zásahové skupině. „Vojenská policie má obecně spoustu jiných úkolů a v tuto chvíli se jí nedostává lidí, kteří mají střežit důležité objekty. Musí tam vozit lidi odjinud a platit jim přesčasy,“ uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Zásahové oddíly armádní policie zůstávají i nadále v Olomouci, Staré Boleslavi a Táboře. „Schopnosti Vojenské policie tak optimalizací ohroženy nebudou,“ řekl mluvčí Čermák.

Změny v organizaci pražské zásahové jednotky nebudou mít podle ministerstva obrany žádný vliv na vyšetřování zásahu v ČT. Inspekce ministra chce první výsledky předložit v řádu několika týdnů. Vojenská policie do budovy televize vnikla 11. března. Po reportérech chtěla spis související s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka.