Přímé armádní nákupy dostaly od vlády zelenou

Praha - Kabinet Petra Nečase schválil novelu zákona, která umožní armádní nákupy ze zahraničí bez prostředníků. Materiál předložil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), který ho pokládá za jeden z klíčových bodů programového prohlášení nynější koaliční vlády. Nákupy přes prostředníky v minulých šesti letech podle Vondry prodražily armádní zakázky o zhruba 1,5 miliardy korun. Vláda dnes také přijala novelu soudního řádu správního, která má mimo jiné urychlit a zjednodušit řízení u Nejvyššího správního soudu.

Hlavním cílem novely je podle Nečase opuštění stávajícího systému, kde dominovali zprostředkovatelé, kteří sami nebyli výrobci zbrojního materiálu, ale byli to v drtivé většině pouzí překupníci. Novela do českého právního řádu také převede novou směrnici Evropské unie a má zjednodušit obchod s vojenským materiálem na unijním trhu. Hlavní zjednodušení přinese zrušení dovozních licencí při obchodu v rámci členských zemí EU. Licence na vývoz tak bude platit po celé unii a k převozu nebo dovozu do jiných států nebude nutné mít žádné další povolení.

Materiál také umožňuje, aby s vojenským materiálem na území členských států EU mohly obchodovat i fyzické osoby. Dosud tak mohou činit jen právnické osoby. V České republice nyní vlastní povolení k zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem 164 společností. Podle premiéra bude také posílen kontrolní systém obchodu s vojenským materiálem, protože bude transparentnější výběrové řízení. Kontrolní mechanismy vlády budou zapracovány do chystané velké novely zákona o veřejných zakázkách, uvedl Nečas.

Nečas novelu chválí, podle Kalouska je zbytečná

Nákupy přes prostředníky byly v minulosti médii i odborníky často kritizovány kvůli údajné předraženosti. Premiér Nečas dokonce loni v srpnu uvedl, že ministerstvo obrany nesmí být „dojnou krávou“ pro privilegované firmy, které mu zprostředkovávají nákupy, a prostředníky označil za parazity. Naopak ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který bývá se zakázkami na ministerstvu obrany spojován, tvrdí, že změna systému žádné zásadní úspory nepřinese. Nečas dnes řekl, že všichni ministři přítomní na jednání vlády pro novelu ruku zvedli. Někteří poslanci TOP 09 ale i dnes Vondrův materiál zkritizovali.

Nejvyšší správní soud zrychlí řízení

V současnosti při podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu důkazy a materiály shromažďuje a připravuje příslušný krajský soud. „Ten to pak složitě posílá k Nejvyššímu správnímu soudu do Brna,“ upozornil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Pokud tento soud správní rozhodnutí zruší, je nyní věc vrácena zpět krajskému soudu, který ji znovu posuzuje, a teprve poté může příslušné správní rozhodnutí zrušit.

Druhou novinkou je změna místní příslušnosti správních soudů. V současnosti správní spory posuzuje správní soud tam, kde je sídlo odvolacího orgánu ve správním řízení. Tedy v naprosté většině v Praze. „Městský soud v Praze vyřizuje více než polovinu veškerých případů, které se týkají správního soudnictví. Je totálně zahlcen,“ uvedl Pospíšil. Průměrná délka řízení je u tohoto soudu nejméně rok a půl. U stejné agendy v Jihočeském kraji je ale průměrná délka řízení jen půl roku. Proto novela uvádí, že do budoucna budou věcně příslušné ty krajské soudy, kde sídlí správní orgán prvního stupně. „Tedy ty krajské, 'venkovské' soudy, protože u nich to řízení začíná,“ vysvětlil Pospíšil. Novela také nově na tři roky stanoví lhůtu, kdy je možné žádat o to, aby bylo zrušeno opatření obecné povahy.

Na cestě je ceník péče o zabavená zvířata

Vláda dnes také schválila novelu zákona o obchodování s ohroženými druhy, která umožní vydání ceníku péče o zvířata zabavená pašerákům. Vyhláška stanoví, kolik stojí péče o jedince jednotlivých druhů v záchranném centru na den. Pevné sazby mají sloužit k průhlednému účtování mezi centry a ministerstvem a také lidem, kterým byla nelegálně převážená zvířata zabavena. Od nich totiž ministerstvo peníze za péči o zabavené exempláře ve správním řízení vymáhá.