Půlmaraton omezí dopravu v centru Prahy

Praha - Běžecký závod Hervis 1/2Marathon Praha dnes výrazně omezí dopravu v centru města. Na Pražany tak čekají uzavírky některých ulic a odklony tramvajových linek. Omezení se bude týkat oblasti od náměstí Jana Palacha po Výtoň, části Smíchova, Libně a Rohanského nábřeží. Město plánuje, že bude z trasy závodu také odtahovat zaparkované vozy. Pražský dopravní podnik doporučuje pro cestování po městě využít metro.

Uzavírky ulic a odklony MHD by se měly podle informací organizátora průběžně měnit a nebudou trvat celý den. Trasa závodu je zveřejněna na internetových stránkách, stejně jako změny v městské dopravě. Ulice, které budou uzavřeny, by už měly být označeny dopravními značkami.

Magistrát upozornil, že bude odtahovat vozy řidičů, kteří je nebudou respektovat. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu je ale bude muset po skončení akce vracet zpět. Náklady by měl uhradit pořadatel akce.

„Organizátoři závodu se obracejí na řidiče, aby je (změny v dopravě) respektovali, protože s ohledem na bezpečnost musí být trasa bezpodmínečně uvolněna,“ uvedl magistrát. Pražanům doporučil, aby v sobotu cestovali především metrem, návštěvníkům města radí, aby svá vozidla zaparkovali na záchytných parkovištích na okrajích Prahy.

Do samotného závodu se letos přihlásilo 9 500 běžců. Závod odstartuje v poledne. Pro závodníky i diváky bude na trase připraveno několik stánků s občerstvením, toalety, přibližně na každém pátém kilometru bude zdravotnický tým, k dispozici bude i záchranářský kamion GOLEM.