Za vraždu muže v baru uložil soud 14 let vězení

Praha – Městský soud v Praze dnes uložil Ondřeji Spálovskému 14 let vězení za vraždu v dejvickém baru Tsunami. Jako zaměstnanec ochranky podle spisu opakovaně udeřil spícího muže a kopal do něj. Muž zraněním podlehl. Rozsudek je nepravomocný, státní zástupce i obžalovaný se odvolali. Podle státní zástupkyně obžalovaný čin provedl zvlášť surovým způsobem, navíc je licencovaným trenérem thajského boxu, tudíž musel vědět o možnosti způsobení smrti. Průběh činu je podle ní zřejmý i z kamerových záznamů, a proto mu navrhovala 17,5 roku. Podle předsedkyně senátu Michaely Pařízkové sice útok brutální byl, intenzita ale nepřesáhla mez běžnou u takovýchto činů.

Spálovský u soudu vypověděl, že se muže snažil vzbudit zacloumáním, poté cítil bolest ve svém operovaném koleni a myslel si, že ho muž kopl. Proto ho udeřil pěstí. Dále si toho podle svých slov moc nepamatuje. Promítání kamerových záznamů ale ukázalo, že byl spící muž opakovaně udeřen, kopán a útoku se nebránil.

Barmanka, která měla v době incidentu službu, vypovídala z obavy raději přes telefon. Po příjezdu do baru jí obžalovaný údajně řekl, ať nechodí dolů, že to vyřeší. Po chvíli se vrátil se slovy, že si musí zavolat na pomoc kolegu. Spálovský ani jeho kolega, který mezitím přijel, podle ní neposkytli muži první pomoc. Tvrdila, že obžalovaný dokonce řekl, ať zavolá záchranku deset až patnáct minut po jejich odjezdu a sdělí, že muž spadl ze schodů. Svědkyně však zavolala záchranku již při jejich odchodu, protože muž chroptěl a zbělal.

Spálovský: Není nic, co by mé chování omluvilo

Obhajoba se snažila soud přesvědčit, že Spálovský neměl v úmyslu vraždit, a chtěla překvalifikování činu na těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Obhájce vyzdvihl, že Spálovský jednal v afektu bez vražedného úmyslu. Zpochybnil i výpověď barmanky. Muž podle něj svého činu již od začátku litoval, dokonce zaslal rodině poškozeného 250 tisíc korun. „Není nic, co by mé chování omluvilo. Tohle jsem nechtěl,“ řekl u soudu Spálovský. Podle senátu ale útočil zcela bezdůvodně, i když se poškozený nebránil. „Naprosto selhal ve svém pracovním postavení,“ dodala soudkyně.

Událost se stala 17. září loňského roku v baru v dejvické ulici Jugoslávských partyzánů. Barmanka zavolala pracovníka bezpečnostní agentury kvůli muži spícímu na pohovce. Spálovský se podle obžaloby snažil muže vzbudit, ten však nereagoval, a proto ho v úmyslu usmrtit několikrát udeřil do obličeje, hrudníku a zad. Napadený se údajně ani nepokusil o obranu, přesto ho Spálovský strhl na zem, kde do něj opakovaně kopal. Tím mu podle spisu způsobil četná vnitřní zranění. Napadený na místě zemřel na selhání srdce.