Ukradená Drtikolova Vlna už je zpátky v muzeu

Praha – Zpátky do Uměleckoprůmyslového muzea se vrátila fotografie Františka Drtikola Vlna, kterou neznámý pachatel ukradl a pokusil se ji prodat v Kalifornii. Díky mezinárodní databázi kradených děl se ale podařilo prodeji zamezit a fotografie se pak přes Londýn vrátila zpět do Česka, dnes ji zástupci policie předali zpět muzeu. Po pachateli ovšem kriminalisté dál neúspěšně pátrají.

Fotografie se do České republiky dostala z Londýna v úterý před půlnocí, dnes ráno ji prozkoumali odborníci z kriminalistického ústavu a z muzea a potvrdili, že se skutečně jedná o ukradené dílo. Snímek nebyl poškozen, ale nepodařilo se najít originální karton, z něhož ho zloděj vyřízl.

Fotografie zmizela ze stálé expozice muzea v Praze v neděli 13. března, zaměstnanci ztrátu exponátu zjistili o den později. Následně o krádeži informovala média v Česku i zahraničí a zprávu si přečetla i pracovnice mezinárodního registru kradených děl v indickém Dillí, která to oznámila řediteli této databáze Christopheru A. Marinellovi do Londýna.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

„Při pátrání po fotografii nám nejvíc pomohl kalifornský obchodník Joseph Bellow, kterému byla fotografie nabídnuta. Bellow kontaktoval registr v Londýně, ten oslovil muzeum a nás a následně se zahájily kroky k zajištění díla,“ popisoval vyšetřovatel Tomáš Rubeš. Podle policistů vyšetřování krádeže zkomplikovala zpráva serveru Česká pozice, že se fotografie našla v Kalifornii. Policie prý měla naplánovanou schůzku s podezřelým v určité evropské zemi, po medializaci případu ho ale ztratila z dohledu. Po pachateli tak nadále neúspěšně pátrá.

Fotografií Vlna Františka Drtikola existuje několik verzí. Stejně jako u jiných fotografií proto bývá složitější dohledat původ a ověřit vzácnost nabízené fotografie. Odborníci na aukce tvrdí, že na otevřeném aukčním trhu by se pachateli Vlnu prodat nepodařilo. Úspěšně zpeněžit by se možná dala jen přes soukromé obchodníky a galerie, i když s rizikem.   

Verze, která zmizela z pražského muzea, je pracovní a není signovaná – její pojistná hodnota je 1,25 milionu korun. „Nejslavnější a nejvíce vystavovaná definitivní verze této fotografie je bezpečně uložena v depozitáři muzea,“ uklidňovala už dříve ředitelka muzea Helena Königsmarková. Vrácenou fotografii prý nejdřív restaurátoři ošetří a pak ji muzeum pravděpodobně uschová a znovu už ji vystavovat nebude. Muzeum má ovšem dohromady deset exponátu Drtikolovy vlny. Ministerstvo kultury chce počkat na výsledky policejního vyšetřování a pak zváží lepší bezpečnostní zajištění sbírek.

F. Drtikol - Vlna
Zdroj: ČT24
Vydáno pod