Ředitel ÚSTR loni nezákonně propustil 8 lidí

Praha – Ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman propustil loni v listopadu nezákonně osm lidí. Došla k tomu inspekce práce, které si na postup ředitele stěžovaly odbory. Personální změny s nimi nebyly projednány a údajně byly i v rozporu s kolektivní smlouvou. Celou věcí se teď bude zabývat rada ústavu. Podle inspektorátu ale výpovědi zůstávají platné.

„Pan ředitel i přes upozornění porušil zákon, neomluvil se žádnému ze zaměstnanců ani odborové organizaci, o které nepravdivě uvedl, že výpovědi projednala,“ řekla ČT předsedkyně odborů Katka Volná. Pokud se podle ní Rada ÚSTR může zabývat tím, že se bývalý ředitel ústavu Jiří Pernes před několika lety dopustil jistých pochybení, „je divné, že se nyní nechce zabývat tím, že současný ředitel Herman porušuje platné zákony“.

Rada ÚSTR, která má dnes zasedání, se totiž případem loni v prosinci nezabývala. Její místopředseda Patrik Benda tehdy řekl, že podle jeho informací jde o snižování počtu zaměstnanců, ke kterým ústav musí přistoupit kvůli škrtům v rozpočtu jako všechny státní organizace.

Vyjádření Katky Volné (zdroj: ČT24)

Podle odborů sice vedení ústavu loni svolalo jednání o propouštění, nesdělilo ale jména propouštěných lidí ani jejich pracovní pozice. „Výpověď dostal i historik Jan Michl, což je jeden z mála historiků s doktorátem, které ÚSTR má. Pan Michl byl propuštěn pro nadbytečnost, ale zároveň se říká, že historikové jsou do ústavu současně i přijímáni,“ upozornila v prosinci loňského roku Volná. Herman podle ní tehdy navíc avizoval, že historiky propouštět nebude.