Na Opavsku se srazil vlak s kamionem, 26 zraněných

Velké Hoštice (Opavsko) - Kamion vjel u Velkých Hoštic na Opavsku do cesty motorovému osobnímu vlaku. Ten při střetu vykolejil, zranilo se 25 cestujících a vlakvedoucí. Silnice mezi Opavou a Kravařemi a železniční trať mezi Hlučínem a Opavou byly přes osm hodin uzavřené. Doprava byla obnovena ve 20:30. Škodu se zatím odhaduje na 700.000 korun. Půl milionu bude přibližně stát oprava vlaku a 200.000 korun si vyžádá odstranění škody na železniční trati. Škoda na nákladním automobilu dosud nebyla vyčíslena.

Přejezd na půli cesty mezi Velkými a Malými Hošticemi je chráněn světelným výstražným zařízením. Řidič polského kamionu, který dvě minuty po jedné hodině odpoledne na přejezd vjel v okamžiku, kdy se blížil osobní vlak, však uvedl, že světelná signalizace v době nehody nefungovala.

Drážní inspekce, která střet vyšetřovala, ale došla k opačnému závěru. „Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací, která byla v době nehody v činnosti,“ uvedl mluvčí inspekce Martin Drápal. Svůj závěr vysloví také policie, která však ještě vyšetřování nedokončila.

Reportáž Veroniky Glötzerové a Davida Blažka (zdroj: ČT24)

Vlak, který do kamionu narazil, byl tvořen starším motorovým vozem a dvěma přívěsnými vozy. „Strojvedoucí vyběhl. 'Pozor, bude srážka – bude velký náraz,' řekl. Ještě uskočil a vzal jednu paní, co seděla vepředu,“ popsala okamžiky před nárazem jedna z cestujících.

Vlakem cestovalo 120 lidí, z nich 26 utrpělo zranění – většinou lehká. Přesto zdravotníci odvezli dvacet poraněných do nemocnic, většinu během odpoledne propustili. „Nakonec zůstali tři hospitalizovaní – dva dospělí, kteří leží na traumatologickém oddělení na pozorování, a jedno dítě, které je na dětské chirurgii,“ přiblížil mluvčí opavské Slezské nemocnice Daniel Svoboda. Řidič kamionu vyvázl bez zranění.

Viníkovi nehody hrozí obvinění z obecného ohrožení. Pokud by se ukázalo, že výstražné zařízení skutečně nefungovalo – jak uvedl po nehodě řidič kamionu – pravděpodobně by se zavinění hledalo u něj i u Správy železniční dopravní cesty. Železniční správa by měla zabezpečení přejezdů řádně udržovat, současně však řidič smí v době, kdy přijíždí vlak, na přejezd vjet pouze, když bliká bílé světlo.

Osobní vlak narazil do kamionu.
Zdroj: ČT24