Soud zrušil zákaz sobotního pochodu DSSS v Krupce

Ústí nad Labem – Ústecký krajský soud zrušil rozhodnutí radnice v Krupce, která zakázala sobotní pochod Dělnické strany sociální spravedlnosti městem. Strana chce městem pochodovat každou dubnovou sobotu, radnice to ovšem zakázala s poukazem na možné dopravní komplikace. Podle mluvčí soudu Ireny Jeřábkové ovšem město svůj zákaz nedostatečně zdůvodnilo - samotný fakt, že se má pochod odehrát na silnici, ještě není důvodem k jeho zákazu.

DSSS, která je pokračovatelkou Dělnické strany, chce v Krupce pochodovat, aby upozornila na případ z loňského dubna, kdy dva romští útočníci chtěli okrást dvanáctiletého chlapce. Když zjistili, že u sebe nic nemá, tak ho brutálně zbili a znásilnili. Podle soudu měl útok rasový motiv, jednoho z útočníků poslal soud na deset let do vězení, odvolací soud mu ale trest snížil na polovinu. Teplická policie podle své mluvčí o pochodu ví a přijme opatření, aby ve městě zajistila pořádek. 

Dělnická strana sociální spravedlnosti v půlce března pochodovala v Novém Bydžově. Tam policie zasáhla proti aktivistům, kteří chtěli pochodu zabránit. Po skončení akce ovšem došlo ke zranění Roma, kvůli tomu zadržela policie 13 pravicových extremistů a obvinila je z výtržnictví.