Syntetické drogy se prý vyrábějí přímo v Česku

Český Těšín – Syntetické drogy se k nám zřejmě nedovážejí z Polska, jak se původně předpokládalo, ale vyrábí se přímo v Českém Těšíně. Policie prý náhodou narazila na výrobnu, ze které se pravděpodobně zásobuje celá síť Amsterdam shopů po Česku. V těchto prodejnách se prodávají náhražky klasických drog, které zatím nejsou na seznamu zakázaných látek, proto proti nim policie nemůže zakročit.

Policie zatím nechce případ komentovat. Na příští týden chystá tiskovou konferenci. „Můžu jen potvrdit, že jsme v Českém Těšíně zajistili větší množství chemikálií. Při následném vyšetřování jsme zjistili, že se z tohoto místa pravděpodobně zásobovala síť prodejen Amsterdam shop,“ uvedla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. Dodala, že nikdo zatím nebyl obviněn. „Zajištěné chemické látky jsme poslali na rozbor. Nyní čekáme na výsledky expertiz,“ uvedla. 

Podle informací ČTK se karvinští policisté o výrobně drog v Českém Těšíně dozvěděli náhodou. Jeden z Amsterdam shopů byl údajně vykraden a právě při vyšetřování vloupání si policisté všimli většího množství chemikálií. Tyto informace ale Viačková komentovat nechtěla. „Kriminalisté obchody monitorovali od jejich vzniku. Co nás k tomuto případu přivedlo, objasníme až na plánované tiskové konferenci,“ uvedla.   

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Syntetické drogy jsou nebezpečné hlavně tím, že jejich uživatel neví, co přesně s ním udělají. Pokud navíc dojde k předávkování, tak si často nevědí rady ani záchranáři. To potvrdil i případ z Pardubic, ke kterému došlo nedávno. Mladý muž se po požití legální látky v baru roztřásl a začal kolabovat - zasahující záchranáři ale neznali složení látky a proto nevěděli, jak přesně pacientovi pomoct.

Obchody s legální nabídkou syntetických narkotik se v Česku začaly objevovat na konci roku. Zakládaly je polské společnosti, které byly s tímto druhem podnikání z Polska změnou legislativy vytlačeny. Poslanci už schválili novelu, která tyto drogy zakazuje, v dubnu se jí bude zabývat Senát. Na seznamu je 33 položek, odborníci se ale obávají, že budou prodejci i nadále o krok napřed. „Prodejci spolupracují se špičkovými chemiky. Ti už nyní mají připravené nové drogy, které na seznamu nebudou. Pro nás to je nekonečný boj, ve kterém jsme neustále o krok pozadu. Jen čekáme, co zase výrobci drog vymyslí,“ vysvětlil policista, který nechtěl zveřejnit své jméno. 

Podle něj by politici měli přistoupit ke stejně radikálnímu řešení, které zvolili jejich kolegové v Polsku. „Novelizovali jsme protidrogový zákon, kde jsme uvedli pojem tzv. nahrazené látky, vytvořili jsme tím možnost zabavit podezřelé látky až na 18 měsíců. Za tu dobu můžeme látku náležitě prozkoumat a případně připsat na seznam zakázaných látek,“ řekl už dříve České televizi mluvčí polského ministerstva zdravotnictví Piotr Olechno.