Krádeží kabelů zastavili vlaky a přerušili telefony

Praha - Kriminalisté stíhají pětatřicetiletého muže, který podle nich krádeží měděných kabelů v Praze způsobil výpadek telefonních linek u téměř 2 500 domácností, ale i nemocnic a dalších zařízení. Jiného stejně starého zloděje obvinili kvůli tomu, že při krádeži kabelů přerušil provoz na železnici ve Vršovicích. Oběma mužům hrozí až několikaleté tresty.

Prvního z pachatelů zadrželi policisté před více než týdnem ve večerních hodinách v Černokostelecké ulici v Praze 10. Spolu s dvěma neznámými komplici odstranil litinový poklop hloubkové komory a přerušil kabely, které zajišťují telefonní připojení do stovek domácností, telefonních automatů, firem, ale i zdravotnických zařízení. Podle policejní mluvčí Evy Miklíkové tak bezprostředně ohrozil zdraví lidí v nemocnicích a telekomunikační společnosti navíc způsobil škodu kolem 400 tisíc korun.

„Obviněnému muži hrozí trest za poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, poškození cizí věci a krádež,“ informovala mluvčí. Pachatel je stíhán na svobodě a podle policie se podobné trestné činnosti dopouští dál. Policisté ho dopadli v pondělí v Praze 9, kde spolu s jednadvacetiletou ženou údajně ukradl 30 metrů měděného kabelu. Oba si vyslechli obvinění a policie je opět stíhá na svobodě.

Jiného pětatřicetiletého pachatele zadrželi kriminalisté před týdnem v ranních hodinách v Praze 10, kde ještě s dalšími lidmi při krádeži kabelů poškodil zabezpečovací zařízení na železniční trati ve Vršovicích. Škoda je 70 tisíc korun. Zpovídat se bude z trestných činů poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, poškození cizí věci a krádeže. Oběma obviněným mužům hrozí za závažné trestné činy, při nichž ohrozili veřejnost, až šest let vězení.