Vodáky čeká sluníčko, sjízdnost řek ale není ideální

Praha - Vodáky čeká o nadcházejícím víkendu slunečné a teplé počasí, řeky ale nejsou všude sjízdné bez potíží. Sjízdnosti by však mohly pomoci deště, které mají podle předpovědi přijít před víkendem. Nedostatek vody je zejména na horských úsecích, mezi kterými bude pro zkušené jezdce sjízdná snad jen horní Otava. Ostatní peřejnaté části Jizery, Labe a beskydských řek nejsou sjízdné ani s vodou z tajícího sněhu.

V nížinách jsou splavné některé úseky i na menších řekách, například Úpu je možné splout s odřeným kýlem z Bohuslavic. Orlice jsou splavné na středních tocích, Tichá od Chocně a Divoká od Kostelce. Na těchto řekách jsou bezproblémové i nížinné úseky. Plavba je možná i na Ploučnici mezi Mimoní a Stružnicí. Na Radbuzu a Úhlavu se mohou vodáci vypravit ve středních úsecích.

Naopak bez vody jsou podle Vojtěcha Jančara z Českého kanoistického svazu horní toky řeky Moravy včetně jejích přítoků, Bečvy a Odry. Splavné jsou jen v dolních částech, kam se mohou vypravit i vodáci s otevřenými loděmi. Stejná situace je i na Ohři, Vltavě, Lužnici, Berounce a Otavě. Jihlava je splavná na středním toku v okolí stejnojmenného města. Na Dyji mohou vodáci vyrazit pod Znojmem. Na velkých tocích průtoky nejsou příliš vysoké, ale pro vodáky je vody dostatek, uvedl Jančar.

V sobotu zahájí vodáci sezonu na Doubravě, kde by jim mohlo pomoci i vypouštění Pařížovské přehrady. Ve stejný den čeká odemčení po zimě i Otavu pod Sušicí a v neděli Svitavu od Blanska.