Policisté rozbili gang překupníků zbraní ze severních Čech

Ústí nad Labem – Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zadrželi pětičlennou organizovanou skupinu ze severních Čech, která má na svědomí upravování znehodnocených zbraní zpět do střelbyschopného stavu a jejich prodej. Kriminalisté je poslali do vazby, za nedovolené ozbrojování jim hrozí až deset let vězení.

Z pětice obviněných mužů ve věku od 45 do 55 let jsou tři Češi a dva Albánci, z nichž jeden pobývá v Česku nelegálně. „V severních Čechách byla v garáži rodinného domu jednoho z obviněných nalezena také dílna, kde byly znehodnocené zbraně podle požadavků odběratelů upravovány, a byla velmi profesionálně vybavena,“ uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Policie skupinu zatkla ve chvíli, kdy na parkovišti v centru Teplic chtěli prodat pistole, samopaly a dokonce i kulomet. Jeden ze zadržených mužů měl ke zbraním opravdu blízko. „V minulosti pracoval jako zbrojíř městské policie,“ konstatoval Pavel Hanták.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta:

„Tyto zbraně jsme v několika případech našli při nájemných vraždách.“

Zadržení muži si předěláváním znehodnocených zbraní přišli odhadem na miliony korun. Znehodnocený samopal se dá legálně koupit za zhruba 2 tisíce korun, pokud se ale znovu zprovozní, může se jeho cena na černém trhu  vyšplhat až ke 30 tisícům. „Když k tomu připočítáme zhruba 8 tisíc za tlumič, tak jsme opravdu na vysoké částce,“ dodává Hanták.

Spolu s pěti pachateli vyšetřují policisté i desítku jejich údajných klientů. Ty stíhá na svobodě. „Jedná se o muže ve věku od 30 do 60 let, obviněni byli z nedovoleného ozbrojování,“ dodal Hanták.

Zabavené zbraně
Zdroj: ČT24
Vydáno pod