Odbory: Stát by mohl osvobodit od DPH všechny léky

Praha - Zdravotní odbory nesouhlasí s plánem ministerstva zrušit 10 tisíc akutních lůžek. Bojí se, že by lidé přišli o práci. Chtějí proto vládě navrhnout, aby ušetřila například osvobozením léků od DPH. Žádné protesty zatím nechystají, nechtějí ale restrukturalizaci zdravotní péče bez předchozích analýz. Podle České lékařské komory (ČLK) zase v připravované novele zákona o veřejném zdravotním pojištění chybí mechanismus, který by definoval nadstandardní péči. Podle prezidenta ČLK Milana Kubka by také na zdravotní péči měl dát víc peněz jak stát, tak pacienti. Den v nemocnici by například mohl stát 150 korun, byla by ale omezená doba, po kterou by se částka platila. Komora zároveň vyzvala stát, aby čtyři miliardy, které vybere navíc na DPH, vrátila do zdravotnictví.

Po zasedání zástupců Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR předsedkyně svazu Dagmar Žitníková uvedla, že odbory odmítají jakoukoli restrukturalizaci zdravotní péče bez předchozích analýz, které ukážou, jak bude systém po změně fungovat. Na schůzce se diskutovalo zejména o záměru pojišťoven a ministerstva zrušit 10 tisíc akutních lůžek. Odbory mají k plánu výhrady, obávají se i toho, že zaměstnanci, kteří na odděleních pracují, budou propuštěni. Navrhují proto přechod na podobný systém financování nemocnic, jako je v Německu, nebo osvobození léků od daně z přidané hodnoty. „Podle nás by se mohly osvobodit od DPH všechny léky. Výpadek by znamenal asi 7 miliard korun,“ uvedla Žitníková.

Dagmar Žitníková:

„Rušení deseti tisíc akutních lůžek považujeme za naprosto nehoráznou věc, která nebyla s nikým prodiskutována. Je to naprosto nereálné pro zajištění kvalitní péče.“

„Odbory jsou pro reformu,“ řekla už dříve šéfka odborů. Ne ale takovou, po níž by zdravotnictví zůstalo v současném stavu, kdy by se v něm kradlo a zaplatili to na přímých platbách obyčejní lidé. Svaz nyní žádnou demonstraci nechystá, přidá se případně k akcím organizovaným ostatními odborovými svazy. Žitníková ale současně nevyloučila lokální protesty, například v Moravskoslezském kraji, kde zastupitelé nedávno bez širší diskuse odsouhlasili sloučení sedmi nemocnic do nové příspěvkové organizace.

Vladimír Pavelka pro ČT:

„Doba, kdy byl pacient léčen klidem na lůžku, minula už někdy před dvaceti lety. Je v zájmu všech pacientů, aby zdravotní pojišťovny zbytečně nefinancovaly lůžka, která jsou nadbytečná.“

Podle 1. náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Pavelky (TOP 09) má ale ČR dvojnásobný počet lůžek, než je ve vyspělém světě běžné, a je v zájmu všech pacientů, aby pojišťovny zbytečně nefinancovaly lůžka, která jsou nadbytečná. Jaký počet lůžek se nakonec bude rušit, podle něj ukáže analýza, která by měla být hotová během několika měsíců.

Pokud bude novela zákona o zdravotním pojištění přijata v současné podobě, obává se Kubek, že žádný seznam nadstandardní péče nevznikne. Seznam je přitom potřeba k tomu, aby si lidé mohli vybrat míru svého dobrovolného připojištění. „Chybí tam mechanismus tvorby, aby bylo jasné, jak se standardy budou dělat,“ řekl. ČLK má proto připravený vlastní doplněk novely. Prosadit jej chce do zákona na koaličních jednáních prostřednictvím Věcí veřejných. Seznam nadstandardních výkonů by podle komory mělo vydat ministerstvo jako vyhlášku. Na návrhu chce pracovat ČLK a Česká stomatologická komora spolu s lékárnickou komorou, odbornými společnostmi, lékařskými fakultami a sdruženími poskytovatelů péče i pojištěnců. Pokud se návrh podaří prosadit, mohl by prý první seznam vzniknout ještě v letošním roce.

Kubek: Budoucí hrazený standard nemusí odpovídat současné péči

Kubek byl dnes velmi skeptický i v otázce, zda má česká vláda a politická reprezentace obecně vůbec zájem na reformě zdravotnictví a spolupráci s komorou. „Měsíc od konce akce Děkujeme, odcházíme se posiluje podezření, že odpověď zní ne,“ podotkl. Pavelka to ale ve Studiu ČT24 popřel, ministerstvo podle něj s komoru rozhodně počítá. Kubek byl skeptický také k tomu, zda jsou politici ochotni omezit korupci ve zdravotnictví. Podmínkou úspěšné reformy je podle něj vysvětlení jejího smyslu a cílů veřejnosti, tedy spolupráce vlády s opozicí, regiony, ale i podpora ze strany lékařů a dalších zdravotníků. Reformátoři proto musí být důvěryhodní, ale důvěryhodnost současné vlády podle něj nyní podkopává například bezradnost a zmatky při přípravě důchodové reformy.

Součástí reformy musí být podle ČLK také zpřesnění pravidel pro rozdělování pojistného v rámci povinného pojištění. Komoře vadí i nyní příliš vysoké výdaje za drahé léky či předražené nákupy v nemocnicích. Kubek kritizoval i plánovanou restrukturalizaci deseti tisíc lůžek, pro kterou prý chybí potřebné analýzy. Podle jeho slov je to nesmysl a nereálný plán. 

Pavelka: Nějaká regulace na straně pacienta být musí

Vladimír Pavelka pro ČT:

„Jsou pacienti, kteří navštíví několik odborných lékařů v jednom dni s tím samým problémem. Vše je přitom hrazeno zdravotními pojišťovnami.“

ČLK zároveň odmítla zákon o zdravotních službách, který by například lidem dával právo na názor druhého lékaře. Podle komory by to pouze celou reformu prodražilo. Nesmyslný je podle Kubka i sankční poplatek 200 korun za návštěvu ambulantního specialisty. Ten by vedl pouze k tomu, že by lidé více zatěžovali své praktické lékaře. Podle Pavelky jsou ale pacienti, kteří navštíví několik odborných lékařů v jednom dni s tím samým problémem, a vše zaplatí pojišťovna. Domnívá se proto, že nějaká regulace na straně pacienta je potřeba.