Plzeň rozšířila svůj kamerový systém

Plzeň - Počtem kamer monitorujících plzeňské křižovatky a veřejná prostranství se město řadí mezi nejvybavenější v zemi. Ode dneška jich je po celé Plzni už 50. Záznamy sledují policisté nonstop na jednom centrálním dispečinku a na pěti jednodušších pracovištích policie, magistrátu i MHD. Celkem už město dalo do systému přes 30 milionů korun. Městský kamerový systém se v Plzni buduje od roku 1997.

Nákupy kamer financuje výhradně město, ale jejich záběry využívá hlavně dopravní a pořádková policie, uvedl Josef Brůha ze Správy veřejného statku města Plzně.

Město mělo původně analogový kamerový systém, jenž fungoval deset let do roku 2008. Poté byla zahájena digitalizace, která umožní, aby každá služebna strážníků měla jen kamery svého obvodu. Všechny jsou pak dostupné na centrálním pracovišti na Klatovské třídě, kde pracuje městská policie společně se státní.

„Dnes přibylo dalších 14 kamer, z nichž většina je umístěna v obvodu Slovany, kde jich bylo dosud minimum. Tato etapa přišla na 11 milionů korun,“ uvedl. Nejdražší nejsou přístroje, ale propojovací cesty, které už se nyní budují jako bezdrátové. Hlavní položku tvoří náklady na vybudování přenosových tras. Jedna kamera s doplňky přijde na 150 000 až 200 000 korun, trasy od 200 000 do 800 000 Kč.

Radnice má rozpracovanou další etapu, která významně zahušťuje střed města, Bory a Skvrňany. Celkem má do června 2012 přibýt 19 kamer za 17 milionů korun. Rozšíření kamerového systému bude pokračovat čtvrtou a pátou etapou.

„Kamery využíváme nyní i k zajištění veřejného pořádku, například při monitorování fotbalových fanoušků a extremistických pochodů,“ řekl městský radní Robert Houdek. S umístěním kamer se začalo od středu města, odbor bezpečnosti nyní zpracovává studii chybějících míst, třeba na celé trase fanoušků z vlakového nádraží na fotbalový stadion. V ostatních obvodech, jako jsou Doubravka, Bory a Lochotín, je podle Houdka kamer méně, ale hlavní křižovatky jsou pokryté.